0

У краински хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, точат хиляди левове от неподозиращи жертви, съобщи NOVA. Една от жертвите разказва как става измамата. Кибербандит, представящ се за Иванка, поискал да купи камера втора употреба за 236 лв. от Мария. Жената получила линк уж към сайта на голяма куриерска фирма и ѝ поискали данните на банковата карта.

Заблуда

"Малко ми се стори странно, но пък не знам защо го направих. Не мога да си обясня защо си дадох данните", казва Мария Попова. Съпругът й е  програмист в Петрич. "Получи се трагикомична ситуация, защото отсъствах от вкъщи.Тя просто се е притеснявала да ми звънне и решава на своя глава да извърши тази продажба", обяснява Илия Попов. Кибербандитите направили и чат за поддръжка. "Точно това я е заблудило, че все едно контактува със самата компания и служител", посочва съпругът ѝ. В този чат ѝ казват, че банковата ѝ карта, която има допълнителни мерки за сигурност, временно не работи. "Когато ѝ казват за временнния проблем, решава да даде по-несигурната карта с 2D парола, която по-лесно може да се манипулира", допълва Попов.

"Тази жена по Viber спря да отговаря, техническата поддръжка спря. Не можех да изпратя нищо. Звъннах на фирмата куриер и те казаха, че е измама", разказва потърпевшата.

Предупреждение

Този вид фишинг измами са познати на българските служби от 2021 г. "Ежедневно имаме по два-три сигнала за такива измами. Веднъж седмично имаме жертва, която губи парите си от банковата си карта. В подобни измами жертвата, която е с най-висока загуба, е с 12-13 хил. лв. Хакерите регистрират домейни. Сайтове, които приличат на известни фирми, които предоставят някакви куриерски услуги", заяви шефът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Владимир Димитров. “Организираните престъпни групи са от рускоговорящи държави", добави комисарят.  Когато семейство Попови подават сигнал към банката, че 236 лв. са им източени, разбират, че парите им вече са похарчени в Украйна.