0

Б ивш член на частната руска армия “Вагнер” е задържан в България на 15 май при опит да влезе незаконно в страната с фалшив паспорт.

Боецът на „Вагнер“ вече е осъден на 3 години условно и настанен в бежански център, съобщава Telegram каналът на правозащитната организация Gulagu.net.

По първоначални данни той се казва Сергей Горшенин и е служил в частната армия на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, като е сражавал във войните в Сирия и Украйна.

„Преди седмица се проведе делото за незаконно преминаване на границата. Осъдиха го условно на 3 години. Върнаха му личните вещи и телефона. Сега службите за сигурност на България работят с него,”, пишат правозащитниците, като се позовават на свои колеги в Бургас.

От предоставената информация става още ясно, че мъжът е отказал помощ от правозащитни организации и е поискал убежище у нас.

Според представители на Gulagu той държи в себе си медал за храброст, връчен от президента Путин на 18 юли 2022 г., медал на „ЧВК Вагнер" за „За превземането на Попасная" и други документи.