0

Н ова телефонна измама набира сила в страната, предупреждават разследващи. Схемата е проста, но доходоносна за измамниците. Случайни телефонни абонати на мобилни услуги получават кратко текстово съобщение (SMS) със съдържание „Спешно се обади“ или „Честито, печелиш огромна сума! Обади се спешно".

Междувременно продължават да си действат и "класическите" телефонни измами. Една от най-разпространените схеми е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Непознати се представят по телефона за служители на полицията и искат съдействие от жертвата за залавяне на телефонни измамници.

Убеждават я да събере всичките си налични пари и ценности, да вземе заем от близки или да изтегли спестяванията си от банката. Изискват парите да бъдат хвърлени от терасата, оставени на определено място или предадени на посредник. Гарантират, че сумата ще бъде върната след края на „акцията“.

НАЛАПА ВЪДИЦАТА: Дядо метна кутия с 36 бона през терасата

Характерно е, че измамниците поддържат непрекъснато отворена телефонната връзка, за да контролират и направляват действията на потърпевшите до получаване на парите, предаде "Марица".

ПОРЕДНА ЖЕРТВА: Баба даде близо 7 бона на ало измамници

Не е изключено извършителите да приложат и други варианти с искане за пари, като необходимост от животоспасяваща и скъпа операция на близък, освобождаване от наказателна отговорност или избягване на арест на роднина, предизвикал катастрофа със загинал, плащане на капаро за закупена битова техника, освобождаване на колетна пратка и ред други.  Желателно е по-младите хора да разговарят и да предупреждават по-възрастните си родители и близки за престъпните схеми на телефонни измами, на които случайно може да станат жертва, съветват от полицията.