0

С ъд отне транссексуално дете от родителите му заради отказа им да дават на дъщеря си лекарства за блокиране на пубертета.

Магистратите в Швейцария прецениха, че родителите на момичето нямат право да го гледат. Родителите на транс тийнейджърка, живееща в Женева, признаха, че са в шок от решението и че са живели в страх през последните 19 месеца, след като тяхната тогава 15-годишна дъщеря, е била изведена от дома им със съдебна заповед след възраженията им да й дадат блокери.

Сега те се борят под заплаха от наказателни обвинения, за да запазят самоличността й и да я спрат да направи потенциално необратими промени в тялото си. „Това не е въпрос на човешки. Това е въпрос на провеждане на медицински експерименти върху деца”, каза бащата на тийнейджърката пред Fox News.

Родителите на сега 16-годишното момиче – които желаят да останат анонимни, за да запазят поверителността на семейството си – твърдят, че са се борили с институциите, които ги обвиняват в родителско насилие заради отказа им да дадат на дъщеря си лекарства.

Кошмарът започва през 2021 г., когато момичето казало на родителите си, че се идентифицира като момче. „Това беше абсолютна изненада. Тогава тя беше на 13 години и никога преди това не беше демонстрирала склонност към мъжественост или някаква склонност към мъжествено поведение“, обясни бащата.

По препоръка на педиатъра на детето си, родителите завели дъщеря си в държавната детска болница в Женева, където й беше показан „полов еднорог“ и беше помолена да се идентифицира с различни аспекти на изображението, след което беше установено, че тя е „ вероятно изпитва джендър дисфория".

След това директорът на отделението се срещнал с родителите и обясни, че болницата провежда "задълбочено проучване" около въпроса за полова идентичност и че дъщеря им ще получи "всеобхватна и сериозна оценка". „Съветът беше да я подкрепим в нейната идентичност“, като й позволим да подстриже косата си, да се облича като момче и да носи превръзки на гърдите, ако това желае. И така, първоначално го направихме. Следвахме медицинските съвети“, каза бащата.

Въпреки това, след като посещават психиатър в болницата в продължение на няколко месеца, на родителите им е казано, че следващата стъпка, която трябва да предприемат за дъщеря си, е да започнат да използват хормонални блокери – лекарство, което предотвратява промените в тялото, свързани с пубертета, като растеж на гърдите. „Не сме на етапа, в който ще даваме лекарства на дъщеря си“, каза той, разсъждавайки върху отговора им на психиатъра.

„Видяхме от първа ръка в нашето взаимодействие с болницата, че не е извършена сериозна медицинска оценка. Беше просто, добре, дъщеря ви посочи тези елементи на еднорога на пола и следователно тя е момче, защото тя казва така,“ добави той, като отбеляза, че след това са потърсили частен психиатър.

Проблемите за родителите станали огромни, когато обаче се намесил училищен психиатър, който се свързал с Швейцарската агенция за закрила на детето и заявил, че непълнолетната се нуждае от защита от своите „трансфобични“ родители след тяхното продължаващо възражение срещу блокерите на пубертета.

В крайна сметка, въз основа на предполагаеми опасения за психическо и физическо здраве, швейцарски съд реши, че дъщеря им трябва да бъде настанена в контролиран дом от социалните служби, известен като „фоайе“ – където сега 16-годишната е останала повече от година.