0

П олицията и агенцията за медицински надзор разбиха схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване. Това съобщиха от МВР.

Служителите от отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция "Национална полиция" са започнали проверката по сигнал за злоупотреба със средства след издадени неистински болнични листове, подаден от Националния осигурителен институт (НОИ).

В хода на разследването е констатирано, че в състава на обща лекарска комисия на медицински център в София, с клон в Перник, е вписано името на държавен служител от НОИ, който никога не е бил част от подобна структура, като по този начин е извършена и злоупотреба с неговите лични данни.

Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември т.г. комисията е издала общо 5805 болнични листа за временна неработоспособност.

Само за 2023 г. изплатената сума от общественото осигуряване за издадените болнични листове от медицинския център е била за 1 404 611 лв. В хода на предприети процесуални действия в кабинетите на медицинския център, проведени на 8 декември т.г. от служители на „Икономическа полиция“, с участието на контролните органи на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, са събрани данни за извършено престъпление – издадени неистински и с невярно съдържание документи и болнични листове за временна неработоспособност.