0

Т айванските власти заявиха, че разследват твърдения, че поддръжници на основателя на Foxconn Тери Гоу са предложили тоалетна хартия в замяна на подписи, необходими за кандидатурата му за президент.

Гоу, който се отказа от управлението на Foxconn преди четири години, обяви през август намерението си да се кандидатира на президентските избори в Тайван през януари. 73-годишният бизнесмен трябва да събере 290 000 подписа до четвъртък, за да се кандидатира като независим кандидат.

Прокурорите в западния окръг Юнлин казаха, че са разпитали 13 души и са извършили обиски на няколко места в сряда заради подозрения за подкуп в кампанията за подписване на Гоу.

Четирима заподозрени са предложили кашон тоалетна хартия на стойност около 28 щатски долара на служители на асоциация на фермери в замяна на всеки подпис, според прокурорите.

Съгласно изборните закони на Тайван подкупването на хора да подпишат или не подпишат за потенциален кандидат се наказва с максимален срок от седем години затвор в допълнение към глоба до 10 милиона тайвански долари.