0

Задържаният полицейски началник от Разград Павел Маринов е получавал минимум по 10 000 лева месечно от една година насам. Това разкриха от окръжната прокуратура в града. 

„Има данни, че поне от една година полицейският началник е участник в корупционната схема. Той е получил финансови облаги - малки суми, но редовно“, коментира окръжният прокурор Тихомир Тодоров. В резултат на действията на разследващите са задържани 7 души. Сред тях има преводачи, застрахователи, епизодично се появяват и адвокати. 

Окръжният прокурор Тихомир Тодоров.

 Окръжният прокурор Тихомир Тодоров.
БНР

Посредник

Разследването за подкуп срещу началника Маринов започнало, след като на служител на ДАНС му направило впечатление, че той се придвижва с много скъп велосипед. Така бил закачен със специални разузнавателни средства и започнали да го подслушват, което довело до разплитане на случая.

„Най-вероятно жена с двойно гражданство, която е посредничила и е набирала турски граждани, които да се сдобият с визи категория D, е служител на българското консулство в Истанбул“, уточни Тодоров. Така турски граждани, които никога не са имали право да се сдобият с българско гражданство или виза, категория D, са се свързвали с жената посредник. Тя съответно е намирала реални адреси на територията на област Шумен и Разград, правила е предварителни разговори, след което ги е посочвала на началника на група "Миграция" към ОД МВР-Разград, а към него е възниквало задължението да провери - нещо, което не е правил повече от 1 година. 

Маринов ще бъде изправен пред съда в сряда.

 Маринов ще бъде изправен пред съда в сряда.
БНР

Схемата 

По тази схема са се възползвали поне 100 чужди граждани, като задържаният полицейски началник е получавал суми от порядъка на 200-300 евро на човек, но има случаи, в които е получавал и 2000-3000. По неофициална информация хората, които са се възползвали от тези документи, са свързани със скандалния водач Фетхуллах Гюлен. Тодоров добави, че предстои прокуратурата да прецизира обвинението на Павел Маринов.