0

З аловиха интернет престъпници, изнудвали в мрежата чужденци със секс, по информация от пресцентъра на МВР.

Служители на дирекция „Киберпрестъпност“ са провели оперативни действия по неутрализирането на измамниците в периода 6 - 8 юни тази година. Престъпната група е действала на територията на областите Разград и Силистра.

В операцията се били включени и служители от съответните териториални отдели на ГДБОП, под наблюдението на РП –Разград.

Проверени са шест адреса, като два от тях са били и претърсени. Иззети са над 20 банкови карти, чужди документи за самоличност, десетки мобилни телефони, на които са установени вписани акаунти на различни лица в приложения за мобилно банкиране в турски банки. Конфискувани са и компютърни конфигурации и са установени множество финансови трансфери на големи парични суми, някои от които над 100 000 лева.

Разследващите са установили, че групата е имала стройна йерархична структура, като е използвана мрежа от „мулета“ с цел прикриване на престъпната дейност и изпиране на паричните средства.

Според събраните данни, престъпниците са създавали множество профили в социалните мрежи. Участниците в схемата са осъществявали първоначален контакт с жертвите, най-често чужди граждани, които впоследствие са били въвеждани в заблуждение за евентуална връзка със създателя на профила и провокирани да създават файлове с интимно съдържание със свое участие.

Задържани са две лица за срок до 24 часа, а техен съучастник е обявен за национално издирване. Работата по документирането на случая продължава.