0

П исмо с предложение да се свържат с агент Доналд Андерсън, за да уговорят начин, по който да им бъдат приведени „скромните“ от 2,2 млн долара от фондовете на Федералното бюро за разследване, получиха на личните си мейли хиляди българи.

Документът е с подписа на директора на ФБР Кристофър А. Рей и е пристигнало в 10,49 часа на 4 декември. Като подател са посочени отделите за борба с тероризма и киберпрестъпления , намираще се в „Дж. Едгар. Хувър Билдинг“ Вашингтон. Текстът на писмото започва с уговорката:“ През последните 4 месеца бяха проведени поредица от срещи с генералния секретар на Организацията на обединените нации. Това приключи преди 7 дни. Очевидно е, че не сте получили своя фонд, който е в размер на два милиона и двеста хиляди щатски долара ($2,200,000.00) поради минали корумпирани правителствени служители, които почти държаха фонда за себе си по свои егоистични причини и някои лица, които са се възползва от вашия фонд в опит да измами вашия фонд, което доведе до толкова много загуби от ваша страна и ненужно забавяне на получаването на вашия фонд.

Националното централно бюро на Интерпол, подсилено от Организацията на обединените нации и Федералното бюро за разследване, успешно прехвърлиха мандат на настоящия президент на Съединените американски щати Негово превъзходителство президент Джо Байдън да стимулира упражняването на изчистване на всички външни дългове, притежавани към вас и други лица и организации, за които е установено, че не са получили своите печалби.“ Следват няколко уговорки, че това не е фишинг измама и че конкретните подробности относно прехвърлянето на сумата ще бъдат предоставени в разговор с агента, като специално заради вас са постигнати преференциални условия с доставчика DHL. Точно те позволявали спестяване на близо 300 долара от „нормалната „ такса…

„Тъй като сме подписали договор с DHL, който трябва да изтече през следващите две седмици, което ви дава предимството да платите сумата от $370 вместо $600, което ви спестява $230. Така че, ако платите преди двуседмичния гратисен период, спестявате $230. Обърнете внимание, че всеки, който ви иска някакъв вид пари над обичайната такса, определено е измамник и ще трябва да спрете комуникацията с всеки друг човек, ако сте били в контакт с някой. Също така не забравяйте, че всичко, което някога ще трябва да похарчите, е $370,00 Нищо повече! Нищо по-малко! И ние гарантираме, че получаването на вашия фонд ще бъде успешно доставено до вас в рамките на следващите 48 часа след потвърждаване на получаването на плащането.“, настояват авторите на съблазнителната оферта. Като допълнително се прави уговорката, че всички подробности са грижа на федералното правителство, ООН и ФБР! При свързване с агент Андерсън на e-mail fbioffice880@gmail.com /след превод на вече посочената сума!/ на него ще трябва да бъде представена информация за трите имена, домашния адрес, телефони за връзка и предпочитан метод на плащане. „При получаване на плащането агентът ще гарантира, че вашият пакет ще бъде изпратен в рамките на 48 работни часа. Тъй като сме толкова сигурни във всичко, ние ви даваме 100% гаранция за връщане на парите, ако не получите плащане/пакет в рамките на следващите 48 часа, след като сте направили плащането за доставка.“, пише още Кристофър А. Рей от ФБР при департамента на правосъдието на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия 20535“. Запознати с технологията на фишинг – измамите специалисти коментират писмото от „ФБР“ като вариант на нигерийските измами и съветват да не се правят опити за връзка с агент Андерсън и биг-боса му Рей.

Като своеобразен „черен хумор“ коментират те избраното за специалния агент по доставките име, което съвпада с легендарен в миналото 52-годишен помощник на главния прокурор на САЩ юрист Доналд Б. Андерсън, който е открит мъртъв на 16 декември 1956 година. При аутопсията са установени две огнестрелни рани в главата, трупът е бил намерен край магистрала №30 в Колдуел, стрелбата е била извършена с револвер 38-и калибър. Разследването е било прекратено с мотива, че юристът се е самоубил.