0

Р азбиха мащабна схема за трафик на мигранти. Операцията е по сигнал на Европол и е ръководена от ГДБОП и Районната прокуратура в Пловдив.
Задържани са 7 души, информира NOVA.

Сред арестуваните е 30-годишна българка от афганистански произход, двама сръбски граждани и четирима българи от София и Хасково. Едно от лицата е задържано край Пловдив. Колата му е била спряна на 116-тия километър на магистрала „Тракия”. В нея е имало 11 мъже от Афганистан на възраст от 20 до 25 години. Всеки от тях е платил по 3 000 евро за превоз от турската до сръбската граница. Пилотната кола на „мулетата” е била спряна край София.

Ролята на всеки в групата е била изключително конспиративна. Жената е контактувала и давала инструкции на мигрантите. Тя е осъждана условно за същото престъпление съвсем наскоро, уточниха от прокуратурата.

„Установени бяха множество на брой автомобили- леки и тежкотоварни такива, които са били подготвени, за да бъде осъществен трафик на афганистански граждани. По-рано днес съдът взе постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 6-ма от обвиняемите лица, а седмото - жена, спрямо нея беше взета мярка за неотклонение „домашен арест” с контролираща гривна, тъй като същата е майка на изключително малко дете”, заяви Петър Петров, районен прокурор на Пловдив, цитиран от медията.