0

48-годишният Николай Танчев, пребил до смърт жена си Марияна Кръстева до стадиона в Сопот, отново застана пред Окръжен съд – Пловдив. На делото бяха разгледани както съдебнопсихиатрична и психологична експертизи на подсъдимия, така и съдебномедицинска експертиза на трупа на починалата жена.

Двамата са били в близки отношения и живеели на семейни начала в града. Вечерта на 6 август 2022 година те отишли на гости на приятел. Там употребили алкохол и се скарали. На 7 август към 2:00 часа тръгнали към дома си, като по пътя продължили да се карат. В района на стадиона той се нахвърлил върху нея, нанесъл множество удари на жената по главата и тялото и тя изпаднала в безсъзнание. Мъжът я изоставил и се прибрал в жилището.

В залата присъстваха вещите лица, а свидетели липсваха. Според лекарите, подсъдимият Николай е бил в състояние на физиологичен афект, предизвикан от конфликта, започнал с убитата.

Вещите лица са категорични, че 48-годишният Танчев има изключително висок праг на самоконтрол, регулирана агресия, стабилен тип нервна система и при техните срещи той не е проявил жестокост.

По време на делото бяха изложени и записи от камерите от къщата на Петко Петков, пред която се развива част от действието. От записите се вижда, че мъжът нанася удари по лицето на убитата Марияна. След кратка намеса на свидетели, Николай и жената излизат от обсега на камерите, но по-късно отново се вижда как тя пада, удря се на бордюра и главата й влиза под паркиралия автомобил. След това двамата напускат мястото, обхванато от камерите.

Заключението на съдебномедицинската експертиза е, че смъртта на Марияна Кръстева е настъпила вследствие на тежка черепно-мозъчна травма.

Тъй като жената е била пияна с 2,78 промила алкохол в кръвта, защитната реакция на тялото е по-слаба и тя може несъзнателно сама да е въртяла главата си в двете посоки.

Установени са и кръвонасядания в областта на дясната буза, които се предизвикват от плесници – има нанесени няколко шамара. Налице са охлузвания, причинени от човешки нокът. В областта на скалпа както и по върха на носа има травматични увреждания, които са вледствие от падане от самата нея. Има и наранявания в областта на шията, причинени от мъжа й Николай, който също я е влачил по асфалта. Аутопсията е открила няколко счупени ребра, като има информация, че седмица преди трагедията, жената е паднала по стълби. Вещите лица обаче отхвърлят версията счупванията на ребрата да са от падането по стълбите. Установено е също счупване на черепа и хематом.

Те допълниха, че има нужда от повторна съдебномедицинска експертиза, защото има много нови доказателства, които не са използвани при първата такава. Предявиха желание новата експертиза да се разшири с участието на неврохирург.

След като изслуша становището, съдебният състав назначи нова разширена съдебномедицинска експертиза, в която да бъде включен и неврохирург.

Адвокатът на подсъдимия Николай поиска мярката за неотклонение да бъде променена на по-лека. Неговите доводи бяха, че мъжът цяла година е в затвора вече. „Налице са доказателства, които говорят, че една различна мярка би изиграла своята роля. Той няма да се укрие и както стана ясно не е агресивен, не би могъл да извърши друго престъпление“, коментира още той. Прокурорът обаче бе на мнение, че не са налице причини за изменение на мярката за неотклонение.

Съдът взе решение, че мъжът остава зад решетките и няма обстоятелства, които да водят до преосмисляне на мярката за неотклонение. Тя, разбира се, подлежи на обжалване.

*Източник: TrafficNews