0

19-годишният сирийски гражданин, обвиняем по дело за трафик на мигранти и гибелта на един от тях, се изправя пред Темида 10 месеца по-късно.

Обвиняемият е пребиваващият у нас със статут на кандидат-бежанец Канан Танал, който без да има свидетелство за правоуправление се сдобил с лек автомобил Опел Астра, в който натоварил от район край Елхово 10 мигранти от Сирия, Пакистан и Афганистан, като крайната цел на маршрута е била София.

Чужденецът катастрофира в землището на новозагорското село Омарчево на 1 май м.г. При катастрофата загива един от пътниците, а други трима са ранени. Водачът успява да избяга, изоставяйки леката кола, поради което се е наложило да обявен за общодържавно издирване.

За първото престъпление в закона е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 лв. до 20000 лв. За катастрофата, завършила със смъртен случай, ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Първоначално Танал е отрекъл да е управлявал автомобила, но са били събрани неопровержими доказателства.

Танал е обвинен и за това, че на горепосочените дата и място е нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, в резултата на което по непредпазливост е причинил смъртта на сирийски гражданин и средни телесни повреди на други двама сирийци и на един пакистански гражданин. След произшествието обвиняемият е избягал, изоставяйки автомобила с пострадалите в него.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 24 февруари .