1

В ъв федерален съд в Тампа, Флорида, започна делото срещу българин, обвинен за участие в мащабна международна схема за разпространяване на детска порнография. 

50 г. затвор грозят 49-годишния Пламен Велинов. Той беше арестуван в София през ноември 2021 г. и след това екстрадиран в САЩ. По същото време, но във Вашингтон, е задържан и американецът Антъни Лий Кендъл. Според прокуратурата Велинов, Кендъл и Кенет Пауър са били в основата на престъпната организация Newstar Enterprise, базирана във Флорида, която набирала и разпространявала детско порно. Пауър е починал преди арестите на Кендъл и Велинов, а Кендъл се е самоубил. Официалната причина за смъртта на Пауър е сърдечен удар, но властите неофициално казват, че подозират самоубийство. Така българинът се оказва единственият, за когото прокуратурата твърди, че е бил на върха на престъпната организация.

Признания

Няколко души вече се признаха за виновни, че са участвали в прането на пари от престъпната дейност. Съпругата на Кенет Пауър - Татяна, се готви да свидетелства срещу Велинов вероятно срещу по-леко наказание за обвиненията срещу нея за пране на пари. Татяна Пауър се е признала за виновна.

„Клиентът ми не е виновен, ние ще предложим силна защита във федералния съд“, заяви адвокатът на Велинов Кристофър Кер.

Според прокуратурата уебсайтовете на „Нюстар“ примамвали с „детски модели“, които обаче били оскъдно облечени и позирали в сексуални пози. Според обвинението от 2005 г. Велинов е бил администратор на сайта, качвал е видеата и е отговарял за достъпа на клиенти. Мрежата била безплатна за използване, но срещу определена сума можело да се гледат по-нецензурирани материали. 

Ценоразпис

Абонаментните планове били три - 50 долара за 34 дни, 80 за 2 месеца и 100 долара за 3 месеца. Плащането ставало единствено в сайта с цел да се прикрие за какво се дават. Групата откривала търговски и банкови сметки на различни места в Съединените щати, за да не бъде проследен произходът на средствата. Трансакциите били насочвани към фирми за бижута и софтуерно предприятие.

По информация на властите бандата се е сдобила с над 9 млн. долара само за няколко години. От тази сума Велинов прибрал около 500 хил. долара.

Роли

Според съдебните разследвания компанията примамвала момичета и момчета под 18 г. Не липсвали и малчугани между 6 и 10 г. Първоначално организаторите твърдели, че децата ще бъдат използвани като модели. Накрая ги принуждавали да се събличат, за да позират голи пред камерите. Жертвите били набирани главно от Румъния, Украйна, Молдова и други страни в Източна Европа. За няколко години платформата публикува над 4,5 млн. снимки и видеа. Педофилите можели да гледат малките в различни костюми, сред които униформи на полицаи и мажоретки, бельо, прозрачно бельо, бански костюми, чорапогащници и миниполи. Те харесвали децата в униформи на полицаи. Още по-шокиращо било, че в повечето минифилми присъствали и сексуални сцени, съобщава bg-voice.com.