0

Д анъкоплатците трябва да финансират операция за смяна на пола на жесток затворник, който е убил 11-месечно бебе, постанови съдия в щата Индиана в САЩ.

Роден като Джонатан Ричардсън, затворникът, представляваща се сега като Отъм Корделионе, излежава 55-годишна присъда за убийство чрез удушаване през 2001 г. Жертвата беше доведената му дъщеря, съобщава The Telegraph.

Затворникът е поискал операция за смяна на пола, включваща орхиектомия и вагинопластика, като твърди, че това е „единственото лекарство“ за лечение на „упорита дисфория на пола “.

Щатът Индиана забранява на своите затворнически служби да финансират операции за смяна на пола на излежаващите присъди. Но Американският съюз за граждански свободи (ACLU) съди Департамента за наказания в Индиана от името на Корделионе, твърдейки, че държавният закон нарушава забраната на Осмата поправка за „жестоко и необичайно наказание“.

В делото, заведено за първи път през 2023 г., се казва, че Корделионе се е идентифицирал като жена от шестгодишна възраст, но е бил диагностициран с полова дисфория едва през 2020 г., когато са му предписани женски хормони и блокери на тестостерон. Той говори за себе си в женски род.

Оттогава Корделионе постоянно приема хормонални лекарства, лежи в килии, предназначени изцяло за мъже и носи дамски дрехи, се посочва в делото.

Съдебните документи разкриват, че Корделионе има история със самонараняване, включително опит за кастрация.

ACLU твърди, че следващата стъпка е операция за смяна на пола или операция за потвърждаване на пола.

Федерален съдия в Индиана вече се съгласи, че отказът на операцията би бил противоконституционен. Той нареди на отдела за изправителни учреждения на Индиана да предприеме „всички разумни действия“, за да гарантира, че убиецът ще получи операция за смяна на пола.

Главният прокурор на щата обаче е категорично против това и обеща да се бори с решението. Тод Рокита, републиканец, каза пред Fox News: „Данъкоплатците не искат да плащат за този вид операции. Науката изобщо не е категорична, че това е правилна процедура или че неизвършването на тази процедура е равносилно на жестоко и необичайно наказание.“

Кен Фалк, правният директор на ACLU в Индиана, каза, че решението бележи „значителна победа за транссексуалните лица“ в затворите на щата.

„Отказването на медицински грижи на затворници само защото са транссексуални е противоконституционно. Доволни сме, че съдът се съгласи“, каза той.

Корделионе беше осъден за удушаване на 11-месечното бебе на 12 септември 2001 г., докато майка му, тогавашната съпруга на убиеца, е била на работа.