0

Г олям пожар поглъща 14-етажна сграда в квартал Кампанар във Валенсия. 

Огънят генерира голям стълб от пламъци и гъст дим. Само за половин час стихията обхванала цялата сграда, построена в началото на 2008 г., и въпреки че броят на жертвите все още е неизвестен, вече е ситуирана полева болница.

За момента се съобщава за 13 сериозно пострадали, които са транспортирани към болници, сред тях и шестима пожарникари, които са изгаряния по ръцете и са се нагълтали с дим, а един е със счупена китка. 

Пожарът тръгнал от четвъртия етаж и бързо обхванал големия жилищен блок. От фасадата на сградата започнали да падат отломки, откъснали се заради високите температури. В сградата има общо 138 апартамента, които са обитавани от около 450 души. 

Давид Хигера, технически инженер и експерт по строителни инсталации, коментира пред "El Mundo", че по всички признаци материалът, използван за фасадата, е причината за бързото разпространение на огъня. "Това са алуминиеви плочи със синтетичен изолатор, който е „много запалим. Той имат много добра топлинна изолация срещу жега и студ, но тези синтетични пени са много запалими“, обясни той. 

Полицията е отцепила района, за да се избегнат инциденти и да се улесни пристигането на линейките.

От Спешна помощ се обърнаха към жителите на Валенсия, чрез съобщение в социалните мрежи, да не доближават мястото на пожара и околните райони, тъй като това би затруднило действията на аварийните и спасителни екипи. 

Карлос и Дани, две 16-годишни момчета, които са били в градинката до сградата, когато пожарът е избухнал, наблюдавали „зашеметени“ как огънят се разпространил „нагоре“ за няколко минути. „Минаваше по алуминиевите плочи на фасадата или зад тях, винаги нагоре“, каза Карлос. И двамата твърдят, че са видели съседите си по балконите да викат за помощ. 

Ана Мария Гонсалес, която също е очевидец на трагедията, разаказа, че пожарникарите са спасили тийнейджър, който е бил на първия етаж, докато други са помагали на човек, блокиран на същия етаж. Спешните служби са се опитали да поставят надуваем дюшек, но напразно, тъй като падналите отломки са направили използването му невъзможно.