0

П о непотвърдена информация двама българите се намират на борда на отвлечен кораб, като единият е капитанът. Това обяви пред NOVA вътрешният министър Калин Стоянов.

„В момента изясняваме цялата ситуация”, каза Стоянов. „В тясна комуникация сме с партньорските служби. Имаме информация за двама българи, непотвърдена”, каза Стоянов.

По-рано беше съобщено, че танкер е отвлечен в Червено море. На борда има 25-членен екипаж от граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико, съобщи  вестник "Таймс ъв Израел". 

Според властите в Израел корабът е британски, а се експлоатира от японска компания, предаде „Ройтерс”. От канцеларията на израелския премиер подчертават, че Израел няма общо със  собствеността, експлоатацията или състава на международния екипаж.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обяви, че йеменските бунтовници хуси са пленили кораба, предаде БТА.

Според вестник „Сън” корабът е израелски. На борда на „Galaxy Leader” има над 50 души, пише пък „Сън”. 

Според Израел корабът е британски, а се експлоатира от японска компания. От канцеларията на израелския премиер подчертават, че Израел няма общо със  собствеността, експлоатацията или състава на международния екипаж на отвлечения кораб.

Йерусалим определи отвличането като „ирански терористичен акт" с последици за международната морска сигурност, предава още „Ройтерс”.

По-рано говорителят на йеменските хуси Яхия Сариа се закани, че бунтовниците ще вземат на прицел всеки кораб, притежаван или използван от израелски компании, или пък плаващ под израелски флаг.

Говорителят призова всички държави да изтеглят гражданите си, работещи като членове на екипажа на такива кораби.