0

23-годишен мъж с украински документ за самоличност е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2” в топлоцентралата. Софийска градска прокуратура ръководи две дела, съобщи на брифинг Христо Кръстев, зам.-градският прокурор.

Първото - за шпионаж по глава 1 от НК. Във вторник 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2“ вътре в самата централа, като при извършен обиск са открити СИМ-карти, дронове, мобилни телефони, фотоапарати. Той е с повдигнато обвинение за това, че е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я предостави на друга държава.

Кръстев каза, че ще се установява правил ли е снимки на стратегическия обект. Предстои искане за мярка "постоянен арест". Изисква се информация за този човек дали е украински гражданин и дали се занимава с шпионска дейност.

Той обяви, че няма заплаха за сигурността на страната. Охраната е задържала мъжа, установява се по какъв начин е проникнал на територията на "Марица Изток 2".