0

Р уски генерал, който наскоро е бил уволнен от Владимир Путин, е намерен мъртъв. 67-годишният генерал-майор Владимир Макаров, който отговарял за "борбата с екстремизма" в Русия, е бил открит застрелян в понеделник сутринта, информира „Daily Mail“.

Става ясно, че той е ръководил издирването на опоненти на руския президент, както и на журналисти, смятани за враждебно настроени към Кремъл. Макаров също така е предприемал действия срещу млади хора, които са протестирали срещу Путин. Миналия месец руският прездент е издал указ за уволнението му. Мотивите му за това обаче остават неясни.

Съпругата на Макаров - Валентина, била заедно с него в селската къща в село Голиково край Москва в 7:00 ч. сутринта, когато чула изстрел, съобщават местни медии. Според някои наблизо е намерена ловна пушка "Беркут-2М". Според други сведения е открит пистолет. Съпругата му повикала член на семейството и извикала линейка, но медиците не успели да спасят Макаров, се казва в съобщенията.

Семейството на загиналия генерал се разпитва от руския Следствен комитет, съобщава московският всекидневник "Московский комсомолец". Изданието посочва, че в къщата се е съхранявало огнестрелно оръжие. Роднините му твърдят, че той "не е знаел какво да прави", след като Путин го уволнил. Каналът VChK-OGPU Telegram цитира източник, според когото Макаров е изпаднал в "дълбока депресия" след отстраняването му.

Той, заемал длъжността на зам.-ръководител на Главното управление за борба с екстремизма.

Макаров далеч не е първият подозрителен случай. От началото на 2022 г. десетки руски бизнесмени бяха открити мъртви при неизяснени обстоятелства. От 24 до 26 декември имаше поредица от четири мистериозни смъртни случая.

На 26 декември Павел Антонов - най-богатият депутат от руската Дума (парламента) и критик на Путин - загина в Индия, падайки от прозорец на хотел. Неговият спътник Владимир Биденов е намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано. Алексей Маслов, 69-годишен, бивш началник на руските сухопътни войски, почина в болница на 25 декември, а Александър Бузаков - ръководител на руските "адмиралтейски корабостроителници" в продължение на десетилетие - почина на 24 декември.

През юли 76-годишният пенсиониран генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Евгений Лобачев бе открит мъртъв в Москва. Сред другите скорошни смъртни случаи са редакторът на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидентът на „Газпромбанк“ и висш служител на „Газпром“. Единият изгоря жив, другия падна от балкон, а третия - от стълбище.

Подозрителните смъртни случаи не са ограничени само в границите на Русия. През април Сергей Протосеня - бивш заместник-председател на "Новатек" - беше намерен обесен на парапет. Съпругата и дъщеря му бяха намерени убити с прободни рани. Бизнесменът Михаил Уотфорд беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, а друг - Владимир Биденов - почина във Франция, след като си удари главата в парапет.