0

П ремиерът Николай Денков обяви, че при него е получен сигнал за отправени заплахи от страна на отделни полицаи към министър от правителството, информира БНР.

"Получих информация и за сигнал от организацията БОЕЦ към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии съм чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет", обяви той в началото на днешното правителствено заседание.

"Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат във вътрешното министерство. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, с една или друга личност", настоя министър-председателят.

По думите му МВР е основна институция във всяка една държава:

"Вие държите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме първо самокритично, да търсим къде са проблемите първо в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен", обърна се Денков към вътрешния министър Калин Стоянов.

Според премиера сред протестиращите по време на шествието срещу БФC в столицата, е имало провокатори, които са провокирали полицаите.

Премиерът поиска да бъдат посочени провокаторите на протеста и виновните полицаи

"Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани, и където е необходимо – осъдени. И това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата", каза той.

Денков смята, че огромното количество от полицаите са изпълнили дълга си, така както трябва и могат да послужат за пример:

"Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие, без това да бъде необходимо и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани".

Затова Николай Денков обяви пред кабинета, че от вътрешния министър очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, като "в тези сигнали ясно да е указано – кое от лицата, предизвикало протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очакава да получи… По всички сигнали, свързани с насилие на полицаите - искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какви са резултатите от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнение от службите, тай като нямат място в МВР", настоя премиерът.

В заключение премиерът поиска от МВР ясно да се дефинира цялостната стратегия на министерството, както и план за превенция на подобни случаи в бъдеще.