1

В рамките на изминалия ден са установени общо 36 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях 23-ма са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 - с над 1,2 на 1000, а шестима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. 

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 21 души, а четирима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

Общо 9253 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 909 водачи и пътници. Съставени са 2292 фиша и 668 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. 

Един човек е загинал, а 17 души са ранени при 13 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, сочат данните на МВР. В София са станали 24 леки пътнотранспортни произшествия и една тежка катастрофа. Един човек е пострадал. От началото на декември на територията на страната са загинали 10 души, а 17 са ранени при 96 тежки катастрофи.