0

М антинелата на второкласния път в района на село Младиново, където в неделя стана тежката катастрофа с бургаски автобус, е била ударена при друг инцидент през април 2021 година и още не е оправена. Това заяви пред „Телеграф“ пътният експерт Диана Русинова.

Тя допълни, че почти през целия път до мястото на инцидента има средна разделителна линия, но точно в този участък такава липсва. Липсват и крайни линии, които са задължителни.

Според Русинова един от проблемите на въпросния участък е, че няма пътни знаци.

„Малко преди мястото има площадка за аварийно спиране. Знак, указващ това, няма. Няма и такъв, указващ ограничение на скоростта от 40 км/ч заради опасен завой наляво. От АПИ се оправдаха, че знаците били откраднати. Местните разказаха, че в района често стават инциденти“, обясни Русинова.

Пътният експерт изключи версията, че шофьорът на превозното средство е заспал.

„Има ясни следи от спирачен път“, аргументира се тя и допълни: „Водачът се е дезориентирал и е допуснал грешка. Другият проблем е, че пътят в района е доста хлъзгав“.

Диана Русинова е категорична, че много голяма част от произшествията стават именно заради това, че някой не си е свършил работата.

„При повечето от катастрофите заключението е, че са станали вследствие на шофиране с несъобразена с пътните условия скорост. Е, аз как може да преценя с каква скорост да карам като няма знаци?“, попита експертът.

Тя заключи, че има хиляди подобни отсечки в страната, а третокласната пътна мрежа е в окаяно състояние.

Диана Русинова

Диана Русинова