0

Р аботи се по всички версии за тежката катастрофа на пътя Русе-Велико Търново, заявиха на извънреден брифинг от Окръжна прокуратура във Велико Търново и НСлС. Двамата шофьори на румънския автобус са задържани за 24 часа. Преценката на доказателствата е насочена основно към техните действия. Разпитан е и шофьорът на спрелия автомобил.

Катастрофиралият румънски автобус е влязъл у нас в 22.00 часа снощи. В 2 часа е блъснал спрял автомобил между селата Поикраище и Куцина. Автобусът е превозвал румънски и турски туристи, връщащи се от екскурзия в Турция. Спрелият автомобил е с нидерландска регистрация, но с български шофьор. За щастие тримата души от него са били извън колата и не са пострадали, заяви наблюдаващият прокурор Илиян Благоев - говорител на Окръжна прокуратура във Велико Търново, цитиран от БНТ. 

В автобуса са пътували 27-ма души - 25 пътници и двама водачи. Шестима от тях са турски граждани, останалите са румънски. Починали са трима румънци и един турчин.

Изясняват се причините за катастрофата. Активно се събират доказателства. Благоев не поясни какви са действията на шофьорите, а само каза: "Ще обявим, ако сме събрали достатъчно доказателства за вината на някое лице, което да бъде привлечено като обвиняем. Преценяват се техните действия".

Наблюдаващият прокурор се въздържа от коментар дали шофьорът на спрелия автомобил е създал предпоставка за ПТП. Не отговори на въпроса дали пътната инфраструктура в района на инцидента е лоша.

В момента се разпитват останалите пътници в автобуса. Въпреки че не са настанени в болница почти всички от тях имат някакви наранявания, каза още той.

Следовател Бранимира Вергова от Национална следствена служба заяви, че е извършен оглед на местопроизшествието и движението в района вече е пуснато. Тя уточни, че спреният автомобил е бил извън платното за движение. След удара в спрелия автомобил автобусът се е ударил в дървото около 140 м. по-надолу. Не коментира дали автобусът има спирачен път и дали се е движил с висока скорост, защото, по думите ѝ, етапът на разследването е начален. Ограничението на пътя е било 90 км в час.

Резултатите от кръвните проби ще се оповестят на по-късен етап.

Междувременно Румъния изпрати хеликоптери за пострадалите при тежката катастрофа. Около 15 часа в събота на летище Горна Оряховица кацна първият хеликоптер с румънски медицински екипи, които ще прегледат настанените в болницата. Очаква се да пристигнат още четири медицински хеликоптера, тепърва ще се прецени и дали да бъдат транспортирани в Букурещ пострадалите при инцидента, съобщи Нова телевизия.