0

С лучай с две чернокожи жени, за които се твърди, че са били застреляни и дадени за храна на прасета от бял фермер, предизвика възмущение в Южна Африка.

45-годишната Мария Макгато и 34-годишната Лусия Ндлову търсили храна в стопанството, което се намира в северната провинция Лимпопо, когато са били убити.

Според разследването телата им били дадени на прасетата, за да се унищожат доказателствата за убийствата.

Сега съдът трябва да реши дали да освободи под гаранция собственика на фермата Захария Йоханес Оливие, на 60 г., и неговите служители Адриан де Ует, на 19 г., и Уилям Мусора, на 50 г., преди делото за убийствата.

Пред съда имаше демонстрация с искане на заподозрените да бъде отказано освобождаване под гаранция. Братът на една от жертвите заяви, че инцидентът е изострил допълнително расовото напрежение между чернокожите и белите хора в Южна Африка.

Във фаталната нощ с убитите жени е имало и трети човек, който е оцелял и успял да избяга. Той е съпруг на една от жертвите.

Мъжът подал сигнал в полицията, която е открила разлагащите се човешки тела няколко дни по-късно. Дошлите униформени попаднали на ужасна гледка - останките на едната жена билив кочината, частично изядени от прасетата.

Семейството на Мария Макгато казва, че е съкрушено от убийството й - особено четиримата й синове, които са на възраст между 22 и пет години.

„Майка ми умря от болезнена смърт, тя беше любяща жена, която направи всичко за нас. Нищо не ни липсваше с нея“, разказва просълзен пред BBC най-голямото момче - Ранти Макгато. Южноафриканската комисия по правата на човека осъди убийствата и призова за диалози срещу расизма между засегнатите общности.