0

К адри от скандален видеоклип как екополицай налага с шамари пастир в село Брезница вдигнаха на крак полицията в Гоце Делчев. Биячът пък през цялото време е окуражаван от кмета на Брезница - Иса Сакали, който на два пъти казва "Дери, дери, пери го, бе!".

Вижда се как охранителят влиза в едно от барчетата и започва да гълчи беззащитния мъж, който седи кротко на масата и не оказва никаква съпротива. Заплахи и продължително малтретиране с шамари се виждат ясно на клипа.

Проверка

Побойникът в продължение на близо минута, като си дава кратка почивка, млати пастира и раздава улично правосъдие, като зад гърба му е самият кмет на населеното място. Поведението и на двамата е недопустимо, като няма значение какво точно е направил битият мъж. Екополицаят хем бие, хем заплашва жертвата: "Ще те утрепам, ще те смачкам, само ако още един път... Кой си ти, бе. Помияр долен". "Назначили сме проверка. Случаят e отпреди един месец. Ако потърпевшият няма медицински документ, то много трудно може да се образува досъдебно производство, защото няма да може да се докаже каквато и да е нанесена му телесна повреда. Предстоят разпити на свидетели, чакаме полицията да изясни случая и да ни го докладва", казаха за "Телеграф" от прокуратурата в Гоце Делчев.

Предизвикано

Според местни хора пастирът е конфликтна личност и често влиза в пререкания с други жители на селото.

Дни преди случката във видеоклипа овчарят е отправял заплахи и към екополицая, и към кмета, псувал ги е и ги е ругал. Явно това е предизвикало реакцията на общинския охранител, който обаче няма извинение за проявената агресия към пастира. Кметът Иса Сакали вчера не вдигаше телефона си. С това се бе нагърбила секретарката в кметството, която лаконично каза, че управникът е зает, има много работа и не може да говори.

Очаква се от община Гоце Делчев да предприемат мерки и проверка на скандалния случай, макар че е отпреди един месец. Ще се искат писмени обяснения и от екополицая, и от кмета на Брезница. Досега селото бе в новините най-вече със славата си на "икономически тигър". Брезница се намира на 9 километра от международния път за Гърция, а в последните години броят на предприятията расте непрекъснато. Фирмите са десетки, 20 са само шивашките цехове. Но този скандален видеоклип показа и другата страна на "монетата" в селището.