0

Б рутална проява на бездушие, жестокост и нехуманност възмути обществеността.

11 домашни кучета, подложени на системен глад и жестокост във Враца, са оставени просто да умират от липсата на храна.

Screenshot/БНТ

 Единственото, което получавали животните, е сурово жито и царевица, които обаче не могат да бъдат усвоени от храносмилателната система на животните.

Не им е била давана и вода. Умирали са бавно и мъчително.

За щастие се е намесила природозащитничка. 

Сигнал за 11 умиращи кучета подала жена, която станала свидетел на покъртителна гледка в близост до имота й във вилната зона на Враца и незабавно се свързала с местната организация за защита на животните.

Screenshot/БНТ

"Обадих се на 112, на полиция и БАБХ. По закон ние не можем да ги конфискуваме, независимо, че виждаме кучето как умира в краката ни.

Толкова е немощно, че не може да се изправи от глад, но тъй като се намира в частен имот, въпреки че няма документи, чип и паспорт, то е с неустановена собственост това куче, само собственикът може да разреши на този частен имот това куче да бъде изведено от него.

Ние можем да го гледаме през оградата как умира", обясни председателят на Организация за защита на животните "Лапички на справедливостта" Пламенка Калинкина.

Преговорите със собствениците за доброволното извеждане на кучетата продължали два дни.

Screenshot/БНТ

С общите усилия на община Враца и полицията бяха изведени доброволно 9 от кучетата. Днес бяха изведени и останалите животни, като се наложило да бъдат упоени, тъй като кучетата били озверели.

"Беше трагично, животните са с охлузвания, в лошо общо състояние, гладни.

Веднага се предприеха мерки, животните доброволно с консултативен протокол бяха предадени на Пламенка Калинкина.

След това веднага бяха заведени във ветеринарна клиника за пълни лабораторни изследвания. Животните са клинично здрави, обаче не са дохранени", обясни д-р Йордан Тодоров, който е старши експерт "Здравеопазване", Община Враца.

Единствената храна, която са получавали кучетата е царевица и жито.

Screenshot/БНТ

"Със същият успех може да яде камъни, просто царевицата и житото имат някакъв вкус, но не се разгражда в стомаха на кучето. То я изхожда цяла, както си я е погълнало. То изпитва някаква ситост, но организма не получава никакви хранителни вещества, обясни Калинкина.

Всички разходи по лечението на кучетата се поемат от общината.

"Лично кметът Калин Каменов се е ангажира да заплати медицинските разходи в клиниката в община Враца", добави Калинкина.

Животните ще бъдат кастрирани, чипирани, ваксинирани и обезпаразитени, с издадени ветеринарно-медицински паспорти, и след това, когато животните бъдат в нормално физиологично и здравословно състояние ще бъдат потърсени осиновители", добави д-т Йордан Тодоров.

Кучетата са породисти, на около 2 години и са взети за незаконно развъждане, според Калинкина. Едно от тях е толкова немощно, че едва ли ще оцелее.

"Той няма никаква мускулна маса и не може да се изправи. Това куче трябва да е 70 кг, а то е 25 кг" обясни Калинкина.

Случаят се разследва от Районната прокуратура и се очаква да се произнесе до 2 месеца.

Наказанието за проявена жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, и трайно увреждане е "лишаване от свобода" от 1 г. до 4 г. и парична глоба от 1 000 до 5 000 лева.