0

К орумпираният съдия Мирослав Митев от Окръжния съд в Търговище, който бе спипан с подкуп от 5000 лева, сам предложил на подсъдимия Али Мустафов да му помогне. Магистратът обещал, че ще му спести мининум 1 година лежане в затвора. Това стана ясно в Софийския градски съд, който разгледа искането на прокуратурата за постоянното му задържане.

Прокурор Светослав Милушев поиска Митев да остане за постоянно зад решетките.

Приятели

Обвинителят изтъкна, че дори когато процесът за хулиганство, по който Мустафов е подсъдим, бил в Районния съд в Попово, Митев предложил помощ. Аргументирал се, че е приятел със съдията, който разглежда делото. Самият Митев дълги години също работил като съдия в Попово, преди да се издигне на окръжно ниво в Търговище.

Мустафов свидетелствал, че и през април дал 5000 лева на Митев. Магистратът обаче е подведен под отговорност само за втората вноска. Пачка с още 5000 лева взел на паркинг в Търговище на 27 юни. Те вече били белязани. Срещу сумата съдията щял да намали присъдата на Мустафов, който на първа инстанция получил над година затвор за хулиганство. Митев му обещал да я съкрати на 4 месеца.

Изпържил

"Очевидно ще загубя работата си, но ако може да получа такава мярка, че да се върна в Търговище", каза Митев пред Софийския градски съд и поиска да не го задържат под стража. Съдия Стоян Михов обаче изтъкна, че има достатъчно данни Митев да е взел подкупа, и го остави в ареста. Той може да обжалва определението пред Софийския апелативен съд на 6 юли. В съда стана ясно още, че Мустафов е изпържил съдията сам, независимо че му е помогнал. Лично се свързал с ГДБОП и съобщил за корупционната схема. Прокуратурата тепърва изяснява и дали Мустафов е обещавал пари на другите двама съдии в състава, за да ги убеди за по-ниска присъда. За момента няма такива данни. Очаква се наблюдаващият прокурор да пише до ВСС с молба за временно отстраняване от работа на съдията. Мирослав Митев има над 20-годишен стаж в Окръжния съд в Търговище и работи по наказателни дела. Преди това е бил 20 години в съда в Попово. В началото на 2021 г. бе кандидат за поста председател на Окръжния съд в Търговище, но не събра достатъчно гласове във ВСС.