0

В ладимир дошъл в поликлиниката предрешен като пациент Софийският градски съд определи мярка "задържане под стража" на Владимир Дилков, обвинен че е намушкал медицинска сестра в София.

По време на разглеждането на мярката се изясни, че 70-годишният мъж е бил в любовни отношения с 62-годишната медицинска работничка, но двамата се разделили. Мъжът не могъл да понесе това и решил да си отмъсти като убие жената. Той се дегизирал, така че да не бъде разпозват и влязъл в 22 ДКЦ на ул. „Николай Коперник“ в столичния квартал „Гео Милев“. Нахлул в кабинета на медицинската сестра като нападението станало пред очите на много пациенти, включително и малки деца. От показания на свидетелите се изяснява, че жената започнала да крещи за помощ.

„Мъжът излезе с нормален ход, след него изтича жена от персонала, която започна да крещи: „Хванете го този, той наръга жена с нож”, разказва една от пациентките, която е свидетелка на прокуратурата. Съдът сподели тъкмо доводите на държавното обвинение, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият.

Отчете се и оследователността на действията при извършване на престъплението, а именно: Дилков старателно се е дегизирал. След като е извършил е опита за убийство, е изхвърлил ножа. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.