0

Р айонната прокуратура в Бургас за втори път излезе със становище, че Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста не е извършил самоуправни действия при осъществяване на охрана на къмпинг “Каваци”.

Делото се влачи от 2017 г., като обвиняем заедно със Спасов е и Георги Дамянов, собственик на фирма, наемател на част от къмпинга. 

Името на Каратиста и дружеството му добиха печална известност през 2019 г., покрай казуса “Осемте джуджета”.

Заповедта за отнемането на лиценза на охранителната фирма бе издадена през 2021 г., докато вътрешен министър бе Бойко Рашков. Основанието бе, че срещу Димитър Спасов, който към онзи момент е съдружник в охранителната фирма, се води наказателно дело. Рашков упрекна държавното обвинение в липсата на прозрачност, защото от повдигането на обвинението през 2019 г., прокуратурата цели две години и половина пропуска да предяви обвинението на Каратиста. Когато все пак се явява в адвоката си в Следствието в края на 2021 г., се оказва, че три дни по-рано Димитър Спасов е прехвърлил дружествените дялове на своя бизнес партньор.
 
Макар Софийският административен съд да потвърди решението на МВР, липсата на уведомление от прокуратурата проработи в полза на Димитър Спасов и "Делта гард". Върховният административен съд отмени решението на колегите си от долната инстанция и върна лиценза, като даде вяра на тезата на защитата на Димитър Спасов, че формално той е спазил закона, защото не е знаел, че е обвиняем.

Каратиста и “Делта гард” се представляват от адв. Любомир Таков, който защитава множество актуални имена от бизнес елита и криминалния контингент.

Преди дни Спасов и Таков са обжалвали постановлението за прекратяване на наказателното производство пред съда. Според юристи целта на това действие е да се потвърди прокурорското постановление, за да има то тежестта на влязъл в сила съдебен акт, или иначе казано да се явява своеобразна оправдателна присъда за Спасов.

Прекратяването на делото е обжалвано и от олигарсите Николай и Евгения Баневи, които са на нож с охранителния бос от години. Двете страни са в постоянни съдебни спорове.

“Делта Гард” отново влезе в медийния фокус в разгара на лятото покрай случай на насилие в Бургаско, когато лице, облечено с фирмена тениска, преби клиент на събитие, охранявано от фирмата. Оказа се, че фирмата спонсорира множество спортисти и рекламни продукти и облекло на “Делта Гард” се продават свободно в интернет.