0

Т е са норкоборони от ново поколение – млади и ненаситни, прахосници, но изключително ефективни лидери, известни със своята жестокост, граничеща със садизъм. Главният прокурор на САЩ Мерик Б. Гарланд описва добре характера и дейността на четирима от 25-те обвинени за трафик на фентанил - мощната синтетична дрога, която от три години убива десетки хиляди наркомани в САЩ.

Сред тях се открояват децата на Чапо Гузман – наркотрафикантът Ел Чапо, които излежава доживотна присъда от 2017 г. насам. Четирите деца на краля на кокаина са родени от две различни съпруги. Само едно от децата на Ел Чапо обаче се намира в американски затвор. Това е Овидио Гузман Лопес, който бе арестуван в края на януари след ожесточени боеве по улиците на град Кулиакан - историческо владение на картела Синалоа. Районният съд във Вашингтон го обвини в трафик на наркотици заедно с брат му Хоакин, който обаче остава на свобода заедно с двамата си полубратя Иван Архивалдо Гузман Салазар и Хесус Алфредо Гузман Салазар.

Разглезени и арогантни

В средите на трафика на наркотици те са известни като "чапитос": нежен термин, който напомня, чии деца са те. Медиите ги описват като разглезени и арогантни млади мъже с лоша кръв. След като техния прочут баща попадна в затвор в САЩ, те застанаха начело на могъща империя и започнаха да се радват на привилегиите и властта, без обаче да показват способности да я управляват.

Ел Чапо отдавна е включил синовете си в своята наркоимперия, но с маргинални роли. Неговото желание е те да учат финанси в най-добрите американски университети, за да осигурят бъдещето на многомилионния нелегален бизнес. Момчетата обаче имат други амбиции. Съперничейки помежду си, те желаят да си поделят богатството на своя баща, като отприщват улична война и причиняват колапс в редиците на Ел Чапо.

Империята е спасена след намесата на неговия чичо Аурелио (брат на Ел Чапо) и неговия партньор в търговията с наркотици Исмаел Замбада Гарсия, които и до момента не е заловен. Двамата наркобарони успяват да разрешат възникналите конфликти и да възстановят могъществото на семейната „кампания“.

Ролята на Н'дрангета

Чапитос веднага осъзнават, че пазарът на наркотици се е променил. Кокаинът остава крал на дрогата, но цените на фентанила се покачват неимоверно на борсата за наркотици. Преди три години фентанилът все още е непознат наркотик. Експерти твърдят, че е въведен на канадските площади от калабрийската мафия Н'дрангета. Фентанилът е синтетичен опиат, по-лесен за транспортиране, защото заема по-малко място и може лесно да бъде прикрит. Съставен е от малки хапчета, които трябва да бъдат смачкани, превърнати на прах и след това нагрети и разтворени като хероин, преди да бъдат инжектирани или вдишани.

Мълчаливата вещица

Тези, които продават фентанил, са наясно, че дрогата е сто пъти по-мощна от майката на всички наркотици - хероина. Пристрастените обаче не го знаят и пред този нов прах, който първоначално се продава на изгодни цени, те се хвърлиха като риби, които се надрусваха, както никога досега. Това беше началото на тиха буря, която сега придоби очертанията на истинска чума. Не само защото фентанилът е много по-пристрастяващ от самия хероин, но и защото с еднакво количество стигаш до свръхдоза.

Американската полиция внезапно се оказа изправена пред десетки, след това стотици наркомани, загинали от този нов наркотик. Предупрежденията обаче бяха пренебрегнати и употребата на фентанил се превърна в истинска чума – 107 000 наркомани починаха от предозиране само през миналата година. Дори налоксонът, друго лекарство, използвано за подпомагане на умиращите наркомани се оказа неефективно. Трагедия!

Наркотици и оръжия

Американският президент Джо Байдън се изправи лице в лице с тази нова реалност и веднага разговаря за това с мексиканския президент. Андрес Мануел Лопес Обрадор предприе мерки, като в замяна поиска от американския си колега да спре трафика на оръжия, които нахлуваха в Мексико от САЩ. Смъртоносната дрога преминава по същия канал като оръжието. Фентанилът се доставя от юг, а от север автоматичните пушки, с които картелите избиват невинни мексиканци. Конфронтацията прерасна в полемика и накрая в открит сблъсък с тежки обвинения, без да се намери решение. Напротив! Обрадор разпусна офисите на DEA и ЦРУ в Мексико и изгони техните агенти, като заяви, че те са „нежелани“. Байдън, чрез републиканските губернатори на граничещите със съседната страна щати, заплаши да обяви картелите за "терористични организации". В Конгреса на САЩ пък отлежава закон, който, ако бъде приет, ще разреши въоръжена намеса на Съединените щати в Мексико.

Доставки от Китай

Обрадор отговори с иск за спогодба за милиарди долари срещу големи американски производители на оръжия, които са защитени от втората поправка, която установява правото на всеки американски гражданин да притежава оръжие, но най-вече защото тези компании твърдят, че пушките, които попадат в Мексико, са закупени от САЩ и те не носят никаква отговорност за това как и къде се използват в чужбина.

В сблъсъка се включи и Китай, обвинен в доставка на химически прекурсори, които са от съществено значение за производството на фентанил. Пекин отговори, като каза, че не се вълнува от разпространението на новата дрога. Това е мексикански и американски проблем. Кръгът стана порочен. И двете страни страдат от непрекъснатото пазарно търсене и ефективното предлагане от страна на тези, които го произвеждат. Мафията не желае да се откаже от 250 милиарда долара годишно.

Храна за лъвовете  

Тези, които се радват на разпространението на фентанила, са Картелите. „Те знаят, че тровят и убиват американци“, каза Ан Милграм, ръководител на DEA, говорейки за четиримата чапитос“.

„Просто не им пука, защото правят милиарди долари. Тяхната алчност е шокираща“, добави тя.

Но това, което прави впечатление в обвинителния акт на главния прокурор, с който той обвинява синовете на Чапо за пет престъпления, е жестокостта, граничеща със садизъм, с която нападат враговете си.

Описанието на техниките, използвани, за да накарат заловените врагове да говорят или просто да ги накарат да изчезнат, е ужасяващо. Измъчвани със заваръчни машини и шила, използвани като опитни зайчета за фина настройка на дозите на фентанил и след това загинали в следствие на свръхдоза, докато накрая не бъдат хвърлени за храна на лъвовете, които отглеждат във фермите си.

Легенда или истина

Това, което е сигурно, е новопридобитата сила на картела Синалоа.

Фентанилът се произвежда директно в Мексико, със съучастието на китайците, които доставят химическите прекурсори, като ги транспортират до пристанищата, контролирани от Чапитос.