0

Т рафиканти крият сексилачи зад орехи и мед. Това казаха от Агенция „Митници“ за „Телеграф“.

За цялата минала година и от началото на тази са хванати 215 000 опаковки на стимуланти за полова мощ. Те пристигат в различни разфасовки – от единични хапчета, до блистери и сашета. „Част от тях представляват медикаменти, а други са хранителни добавки. Най-често или не са регистрирани за употреба в ЕС, или се превозват без необходимите документи, укрити между друга стока. Предназначени са за онлайн разпространение и търговия извън аптечната мрежа“, обясниха от митниците.

Проверки

Медикаментите за еректилна дисфункция и анаболните стероиди са най-фалшифицираните препарати в цял свят. Количествата, задържани у нас, пристигат най-често от Турция или Китай и са предназначени за различни европейски страни като Германия и Нидерландия.

Контрабандните стоки са без документи за произход и често са скрити зад друга декларирана стока. Така например преди броени дни в района на ГКПП Дунав мост 2 – Видин-Калафат митническите инспектори са спипали над 9500 кутии, съдържащи 66 710 сашета със сексстимулант, превозвани в микробус за Германия. Шофьорът, който бил сирийски гражданин, е заявил, че превозва орехи и е представил документ за товара. При извършена физическа проверка митническите служители установяват, че под декларираната стока са укрити 24 кашона с препарат за полова мощ, за които не са представени документи. В друг подобен случай илачите били маскирани като пакетчета с мед. В края на миналата година отново в района на Видин-Калафат нашенец, управляващ товарен автомобил, бил спипан с 450 кг сексментета. Той декларирал, че превозва течен сапун. При извършената проверка обаче били открити две обвити във фолио палета със стимуланти от Турция и Малайзия. На МП Капитан Андреево пък друг българин натъпкал в багажа си 13 554 броя сашета, таблетки и спрейове за секс. В хода на проверката е установено, че недекларираните стоки са собственост на шофьора.

Контрол

Освен на сексментетата, митничарите често се натъкват и на анаболни препарати или хормони, предназначени за трупане на сила и маса. От миналата година до момента са задържани над 4500 такива разфасовки, като най-често се внася хормон на растежа и тестостерон. „Част от тези продукти съществуват и на европейския пазар, но се продават само срещу лекарско предписание“, отбелязват от митниците. „В последните години се спират и множество колетни пратки, които съдържат единични бройки – част от тях са за получатели в България, но други са с изпращач у нас и са предназначени за клиенти в други държави“, допълват още от там.

Контрабандните стимуланти обаче най-често са предназначени за свободна онлайн продажба в различни сайтове, които не подлежат на никакъв контрол. Експерти обясняват, че те са фантоми, защото всеки такъв сайт води в последователност до множество ай-пи адреси и домейни в трети страни, извън ЕС, а контролираните доставки се извършват чрез поставени случайни лица срещу определено възнаграждение. Липсата на контрол обаче прави продажбата им още по-опасна, категорични са лекарите (виж карето).

Рецепта

От сексилачите най-често хващан е препаратът „Камагра“, който е регистриран като хранителна добавка и се предлага в различни варианти – под формата на желе, таблетки и др. Цената му е около 15-20 лева. Друго често залавяно менте е „Епидиум маджун“. То обаче също е хранителна добавка и продажбата му онлайн е напълно позволена. Митниците обаче хващат и контрабанда на лекарства за еректилна дисфункция, които по закон се продават само с лекарско предписание. Това автоматично забранява продажбата им онлайн, тъй като според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в интернет могат да бъдат продавани само илачи, за които не се изисква рецепта.

Бутат в тайници витамини и анаболи

Контрабандисти пренасят в тайници витамини, добавки и анаболи, които са без нужните документи. От началото на миналата година до момента митничарите са задържали близо 30 000 продукта, включително и нелегален хиалуронов гел, сочат данните на Агенция „Митници“. Един от най-крупните случаи е от края на миналата година. На българо-турската граница бил спрян камион, който по документи возел стоки към Азербайджан. Рентгенът обаче показал издайнически кухини. При проверка се оказало, че в тях са наблъскани 8 палета с разтворими таблетки с надпис Vitamin C 1000 mg. Общото количество е 28 000 броя.

В обратен ред от Европа през България за Турция също се ловят стотици хиляди ментета на всякакви подобни медикаменти. Така например през лятото на м.г. на браздата цъфнал бус, който идвал от Франция. В кабината на шофьора били открити девет кашона, пълни с 2613 инжекционни разтвора, ампули и таблетки с различно предназначение.

Доц. Христова: Употребата им крие рискове за сърцето

Приложението на анаболните стероиди се свързва с висок риск от сърдечно-съдови инциденти особено при млади мъже и мъже на средна възраст. Това обясни пред „Телеграф“ доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоцията по сърдечносъдова диагностика. По думите ѝ много често тези препарати се употребяват от младите мъже в по-високи дози от терапевтичните.

„Това най-често води до развитието на кардиомиопатия, което може да доведе и до развитието на сърдечна недостатъчност. От друга страна високото количество на стероиди може да предизвика и внезапна сърдечна смърт. В миналото има не малко случаи на атлети, които от употребата на анаболи получаваха внезапна сърдечна смърт по време на тренировка или състезания. В практиката също се сблъскваме с такива случаи – ритъмни нарушения, исхемични инциденти при мъже, които са употребявали такива медикаменти. Най-младият такъв пациент, който съм срещала беше 18-годишно момче“, каза още доц. Христова.

Що се отнася до секс стимулантите експертът обясни, че те могат да доведат до съдова болест или коронарна болест, която увеличава риска от образуването на плаки по артериите. „Това може да е причина за остър коронарен синдром, миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето. Затова в никакъв случай такива медикаменти не трябва да се приемат без предписание, безразборно и в големи количества“, обясни експертът.