0

П ревозът на мигранти в специално изградени тайници е схема, измислена от трафикантите в Близкия изток. Това твърдят пред „Телеграф“ криминални експерти, работещи по разследването на нелегалните трансфери на хора към Западна Европа. “Организацията с тайниците се прави отвън, тук е само изработката“, потвърди пред вестника топкриминалистът Ботьо Ботев.

„Това са предимно хора от Афганистан и Сирия. Те са наясно с рисковете още предприемайки да мигрират нелегално. Знае се за надуваемите лодки, които потъваха в Средиземно море, знае се и за случаите на загинали от задушаване укрити в различни микробуси и камиони. Но тези хора нямат избор. Продават цялото си имущество и плащат на трафикантите, за да стигнат до Западна Европа“, коментира Ботев. Според него организацията, която е имало навремето в Гранични войски с действащи застави и активен кльон по границата, би била много по-ефективна и в днешно време. „Сега на място няма толкова жива сила, за да покрива границата, а каналджиите използват различните слабости на системата, за да минават безнаказано“, смята топкриминалистът.

Указания

Разследващи случаите на трафик на бежанци през наша територия са категорични, че цялата организация се прави отвън. Това става посредством вече добре известната и у нас система „Хавала“. По нея освен парични потоци има и трансфери на информация. Използват се и различни комуникационни канали през приложения като „Телеграм“, в които се дават точни локации, указания от къде да се минава, както и подробности за оборудването на превозните средства, с които се извършва трафикът. Има два вида нелегален трансфер на бежанци – явен и таен, смятат криминалисти. При явния рисковете са по-големи, а заплащането е по-малко. На бежанец се взимат между 1000 – 5000 евро. Това са по-често залавяните мигранти, които са превозвани в коли и бусове, без да има специално изградени тайници в тях. По-сигурно е транспортирането с возила с оборудвани тайници, но там рискът за живота на хората вътре е много по-голям. Цената за такъв трансфер може да достигне до 10 000 евро.

Трансфери

Въпреки рисковете с тайниците досега случаите на разкриване са единици. Най-фрапантният е от преди десетина дни, когато край софийското село Локорско бяха намерени 18 трупа, буквално погребани живи в камион с тайник, оборудван с фолио за шумо- и топлоизолация. Вътре се оказаха натъпкани 52-ма афганистанци, като оцелелите от тях са извадили същински късмет. По данни от разследването схемата на превоза е част от т.нар. Балкански път, който прехвърля хора от Африка и Близкия изток през Турция, България и Сърбия за Западна Европа. Крайните дестинации са главно за Германия и Великобритания. По трасето има различни места, където мигрантите могат да бъдат прехвърляни на други возила или разквартирувани.

Квартири

По информация на „Телеграф“ най-малко 1000 лева струва квартира в София, в която се настаняват бежанци, преди да бъдат прехвърлени по трасето. Уговорките и разплащанията отново се извършват през системата „Хавала“. Криминалистите са категорични, че българските каналджии не са организатори, а само посредници в трафика. У нас дори по обяви се набират шофьори и хазяи. Тези, които отговарят за набирането им, пък контактуват с главните организатори, които се намират в Турция и са предимно хора от арабски произход.

Прокуратурата иска законови промени

От прокуратурата настояват за спешни промени в законодателството, които да спомогнат в борбата с каналджийството. Причината е, че по сега действащия закон за този вид дейност се предвиждат от 1 до 6 години затвор и глоба, което на фона на големите пари, които трафикантите получават, са оправдан риск. Според отчет на държавното обвинение по отношение на делата за каналджийство броят им се е повишил от 670 през 2019 г. до 2626 през 2022 г. Повишава се броят на обвинителните актове - от 275 до 581 до миналата година. Съдебните актове са 2208, а оправданите лица за 2022 г. са едва три. „Съдействието на прокуратурата с МВР е единственият начин за защита на сигурността на гражданите, подчертават от прокуратурата. Политически изказвания пряко засягат принципа на разделение на властите“, категорични са от институцията. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде пример и с преминал нелегално границата чужденец, който е наказан с лишаване от свобода 5 г. и глоба 3000 лв. Според прокуратурата "каналджийството не се наказва добре".