0

Ч етирима българи със скъпи имоти в Дубай, Карибските и Бахамските острови са въртели схемата с криптобанката NEXO, в която вчера нахлуха полиция, жандармерия и прокуратура.

Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група, която функционирала от началото на 2018 г. и извършвала дейността си на Каймановите острови, във Великобритания, Швейцария и България. Двама са задържани, а други двама се издирват от властите. Предполага се, че са напуснали страната, въпреки че системата за граничен контрол показва, че все още се намират в България.  На всички е наложена забрана да напускат страната. За ръководителя на престъпната група и един от членовете е определена гаранция от по 1 милион, като те имат 10 дни, в които трябва да внесат сумата.

По делото са претърсени множество обекти - офиси и жилищни сгради, а на един от адресите са открити 35 картини на скъпи художници като Пикасо, Салвадор Дали и Матис, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Произведенията ще бъдат предадени на Националната художествена галерия.

"Има данни, че обвиняемите разполагат с изключително големи финансови възможности - скъпи имоти в Дубай, Бахамите, Карибите, както и яхти", разясни Сийка Милева. 

Милева посочи още, че според свидетелски показания преди половин година в Министерство на финансите е организирана среща лично от финансов министър.

„На тази среща са присъствали дружества, които се занимават с криптовалута, като целта на разговора е била да се обсъди как системата БОРИКА да се разплаща с криптовалута и как тази криптовалута да бъде обменена в пари. В момента се установява кои лица са присъствали на тази среща“, посочи говорителят на главния прокурор.

По делото са разпитани 20 свидетели, част от които са изразили опасения за своята безопасност и ще бъдат вкарани в програмата за защита.

Самата схема на действие на криптобанката NEXO описа ръководителят на „Киберпрестъпност“ към Националната следствена служба Светослав Василев. Той обясни, че транзакциите на NEXO не са били вътрешни, каквато информация се появи, а са били извършени към външни адреси и обратно.

От думите му стана още ясно, че са засечени 4 милиона транзакции към лицето Маухмут Мохамед Айеш, за което се знае, че принадлежи към палестинска терористична групировка. Властите у нас са получили информация от финансовия департамент на САЩ, че компанията NEXO е извършвала транзакции към криптоборси в Русия, с което са нарушило наложените международни санкции.