0

С треляха по премиера на Словакия.

Робът Фицо е ранен на излизане от заседание на правителството в Хандлова и след като е излязал да се ръкува с хората. 

Раненият по спешност е откаран в болницата с хеликоптер до Банска Бистрица с опасност за живота, тъй като се налага спешна интервенция, а ще отнеме мнгоо време транпосртирането му до Братислав, заявиха от правителствената служба. 

Разкъсан е стомахът му след четири изстрела, от които три са улучили целата.

Предполага се, че това е опит за убийство, а не сплашване.

Преди да бъдат произведени изтелите се е чуло, нападателят да вика: "Робо, ела тук". Стрелецът е бил повален на земята и задържан.

Роберт Фицо (на словашки: Robert Fico) е политик от Словакия, министър-председател на страната от април 2012 г. до март 2018 г. Заема поста и между 2006 и 2010 година.

След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока - социална демокрация, основана от него през 1999 г., сформира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда, считано от 4 юли 2006 до 8 юли 2010 г.

Подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г. Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация. Мандатът не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова.

На 4 април 2012 г., след победата на неговата партия на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната.Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия.

На 30 септември 2023 г., след победата на партията Посока – социална демокрация на парламентарните избори, Фицо сформира ново правителство на страната.

Иначе ЕК остро осъди нападението. „Остро осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо”, написа председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в „Екс”. 

„Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията -  нашата най-голяма ценност”, добавя тя.

„Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство”, пише Фон дер Лайен.

МС също осъди нападението. „Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му”. Това написаха от МС в пост в "Екс".