0

А тентат срещу Красимир Каменов – Къро в южноафриканския град Кейптаун е ликвидирал боса на ВИС, научи "Телеграф" от източници от службите и МВнР.

Новината разбуни подземния свят, като по първоначална информация срещу Къро е извършен атентат в жилището му в Кейптаун. По време на разстрела в къщата са били още жената, с която живее той и детегледачка. Убийството на Каменов, който нямал бодигардове е оставило след себе си общо четири трупа. Килърите за надупчили и жените в къщата, за да не оставят живи свидетели. Засега не е ясно обаче чий четвъртият труп на мъж.

Според говорителя на полицията в ЮАР полковник Андре Траут са убити четирима българи - двама мъже и две жени, всички на възраст между 40-50 години. Атаката е извършена в елитното предградие на Кейптаун - Конастнция.

Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти. Каменов се издирва по подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

Той е обвиняем в подбудителството към убийството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал „Лозенец“ миналата година.

Иванов беше разстрелян пред дома си в София на 25 март. Той е бивш шеф на "Криминална полиция" в едно от столичните районни управления, като напуска системата през 2014 г. През 2018 г. го издирваха с Интерпол като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари.

Успоредно с това прокуратурата уличи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи.

Атентатът срещу Къро съвсем не е първото подобно показно убийство на българин в ЮАР. Източник на сръбския вестник "Курир" обяви през 2019 година, че убийството на Анжело Димов, съпругата му Незабравка и кучето им в Кейптаун година по-рано е отмъщение на сръбската мафия в страната за неуспешен атентат срещу тартора от подземния свят Иван Джорджевич. В средата на февруари 2018 година двамата бяха намерени с огнестрелни рани в главите им в техния дом в южното предградие Бергвилет. Килърите са ликвидирали и кучето им. Неси, съпругата на обвинения в измами с кредитни карти Анжело, се занимавала с производство и доставка на празнични торти за рождени дни и сватби.

Показното им убийство, според информатора на "Курир", е отмъщение на сръбската мафия в ЮАР за неуспешния атентат срещу един от босовете й в страната Иван Джорджевич-Жуча през септември 2017 г. Сърбинът бил поръчан от българския подземен свят след като негов приближен откраднал от българите 20 кг кокаин (според някои източници става дума за 50 кг, твърди "Курир").

В информацията на източника на "Курир" има разминаване на датите на неуспешния атентат срещу Джорджевич и убийството на българското семейство - според него кървавото отмъщение на сърбите дошло на следващия ден след като непознат простреля с пистолет Джорджевич, който оцеля. Нападението срещу Жуча е от септември 2017 година, а Анжело и Незабравка бяха убити в средата на февруари 2018 г. 

Ето какво казва пред "Курир" анонимният информатор на изданието: "Ден след като Джорджевич бе тежко ранен близо до Йоханесбург, в Кейптаун бе убит един от водачите на българския подземен свят в ЮАР, а при стрелбата бяха убити неговата съпруга и кучето. Следователите незабавно свързват тези два атентата и смятат, че убийството на българина е било отмъщението за опита за ликвидиране на Джорджевич, който бе един от лидерите на сръбския престъпен свят".

 Джорджевич бе убит във вторник, когато двама килъри го причакаха в луксозен жилищен комплекс в Йоханесбург, като изстреляха в него над 20 куршума с автомати. Жертвата допуска фатална грешка - след като подсиления прозорец откъм шофьорското място устоява на изстрелите, сърбинът отваря дясната врата и побягва от блиндирания си "Мерцедес", и тогава е догонен и довършен от един от маскираните убийци.

Освен него сръбската мафия в ЮАР дава още 5 жертви заради кражбата на кокаина от българските трафиканти в страната, припомни "Курир".

Отново през 2018 година в ЮАР беше разстрелян в колата му и съпругът на Мис България 1998 година Наталия Гуркова - Джордже Михалевич. Покушението тогава беше извършено в град Бедфордвю, недалеч от Йоханесбург. Екзекуцията стана на светофар в града.