0

С ъдебна реформа в Италия може да спаси двойния убиец Димитър Трайков, който преди година прегази пиян братовчедките Сара и Джесика. Той беше осъден ефективно на 7 г. затвор, но може престоят му в килия да спадне с поне 8 месеца.

Реформата предвижда, че ако между първа и втора инстанция близки на жертвите не подадат жалба за протестиране, присъдата се намалява автоматично и се приспада на обвиняемия, писа в. „Кориере дела сера“. Освен това така и не се доказало, че българинът е убил жените пиян, тъй като беше открит дълги часове след кървавия инцидент в дома му. Той директно обяснил пред карабинерите, че от притеснение е пил много алкохол вкъщи. По време на кървавата катастрофа в малкото фиатче на жените се возели и децата на 26-годишната Сара Рицото - момиченца - 2-годишно и бебе. Трайков карал изключително бързо по магистрала А28. В района на Порденоне той директно ги връхлита и прави на скрап возилото. Жените умират на място, а децата по чудо оцеляват. В същото време бащата на Джесика - Ален Фрагасо, и майка й Барбара карат успоредно с тях. Така родителите стават свидетели на жестоката смърт на дъщеря си и племенницата им. След удара Димитър успява да излезе от джипа, вижда какво е направил, прескача мантинелата и хуква през полето в неизвестна посока в тъмното. Бащата на Джесика подава сигнал и карабинерите започват да го издирват. Мъжът и почернената му съпруга обясняват по-късно пред медиите в Италия, че Димитър се олюлявал, изглеждал пиян. Той е намерен след повече от 3 часа и арестуван.

Обезщетение

Цяла Италия се надига срещу 61-годишния транспортен бос. Пред съда той успява да каже само: „Разсеях се само за момент да взема нещо от кабината на колата“, и млъква. Първо лежи в ареста в Удине в сградата на местния затвор. След това обаче го пускат под домашен арест. Изтърпява мярката и до момента е с електронна гривна. Първи срещу пускането му от ареста скочи кметът на регион Венето Лука Зая. „Въпроси, които също възникват от човешка гледна точка, както сред членовете на семейството, така и по отношение на гражданството, е защо той е пуснат. Същата теза изрази в интервюто си и бащата на Джесика. “Тази трагедия, вече толкова ужасна, се преживява още по-лошо от факта, че в затвора не е взета мярка за неотклонение "задържане под стража“. Моето мнение е, че трябваше да има по-голяма строгост към Трайков“, допълни кметът. Така българинът дочаква и присъдата си на първа инстанция на 22 юни миналата година - 7 г. затвор.

Втора инстанция

Първото заседание по делото на втора инстанция мина миналата седмица - 6 февруари. То се гледа в Апелативния съд в Триест. В залата бяха бащата и чичото на Сара Рицота, както и близките на Джесика. Адвокатите на българина обясниха, че може да се намали присъдата му с 8 месеца, тъй като все още няма жалба срещу Димитър от бащата на сирачетата на Сара. Ако тя не постъпи в определен срок, може да се стигне до погалването на нашенеца от Темида в Италия. Крайната дата да подаде жалба е 26 април, когато е насрочено и прочитане на присъдата срещу Трайков на втора инстанция.

“Вдовецът на Сара - Девис да Рос, който не присъствал в Апелативния съд, се отказал да бъде ищец по делото, след като българинът дарил за децата му 70 хил. евро. Според адвоката на Девис да Рос той не можел да се откаже от парите, които били необходими на децата му, но същевременно не се отказва от представянето на жалба по наказателния процес”, написа преди дни в. “Ил Гадзетино”. Други медии пък коментират, че трябва да се направи разлика между иск за обезщетение и искане за по-голяма присъда на двойния убиец. Близките на двете млади жени са категорични, че само 7 години килия е тотална подигравка с човешкия живот, както и облагодетелстване на българина.

Пари

Една от адвокатките на почернените близки коментира след процеса в Триест, че застрахователната компания на Димитър предложила по 30 000 евро обезщетение на дете, което било срамна сума. Фирмата дори не комуникирала по традиционния начин с документи и имейли, а само по мобилен телефон. “Това е срамна сума, абсолютно неприемлива и която не взема предвид динамиката на катастрофата, довела до смъртта на Сара. Това е липса на респект  към случилото се и абсолютна липса на такт. Ще сигнализираме до Института за надзор над застрахователните компании”, каза адвокатката, цитирана от „Кориере дела сера“.

Тъмно

Както вече „Телеграф“ писа, 61-годишният нашенец има транспортен бизнес в Италия, който върти заедно с брат си. Фирмата му „Трайков транс“ обаче е регистрирана в България, нищо че 200-те му камиона извършват дейност на Ботуша. Затова и вече е започнало разследване срещу Димитър за укриване на данъци в страната на спагетите и виното. Разследването се води от финансовата полиция в Италия (Guardia di Finanza), която е иззела 87 000 евро. „Той в миналото вече е имал проблеми със закона. Също и за злоупотреба с алкохол”, разкри още преди няколко месеца прокурорът на Порденоне Рафаеле Тито. Справката му показала, че Трайков имал три окончателни присъди зад гърба си, едната от които за шофиране в нетрезво състояние. Следователно в случай на осъждане той в никакъв случай няма да се възползва от условното отлагане на присъдата“, заяви обвинителят и се оказа прав.

Още се чудят помогнал ли му е някой

Разследващите в Италия все още не могат да установят дали някой е помогнал на 61-годишния Димитър Трайков да избяга от местопрестъплението на магистрала А28. Интересното е, че джипът връхлита мъничкия фиат панда на жените на около 10 км от дома на нашенеца. Как той е успял в неадекватно състояние и в силен стрес да измине толкова километри, никой все още не се наема да каже. Първоначално се смяташе, че негов близък го е закарал с кола, но и това не стана ясно въпреки проверката на мобилния телефон на Трайков. Ако бъде открит помагач, той ще получи почти същата по големина присъда.

Два пъти оперирали голямата дъщеричка на Сара

Двете оцелели дъщерички на Сара Рицото бяха закарани в болницата в Удине след инцидента. 2.5-годишното момиченце е било оперирано два пъти, отбелязаха от лечебното заведение пред италианските медии. Бебето е било с много хематоми, охлузвания и одрасквания, но живо. Спасило го е това, че е било в детско столче, както и сестричката му. Бащата на Сара също беше откаран и приет там с високо кръвно и в нервна криза от преживения ужас, но изписан след броени дни.

Припомняме, че братовчедките се прибирали от прекаран уикенд в провинцията с техни близки. Джесика била студентка, а Сара - медицинска сестра в Службата за хигиена и обществено здраве.