1

Л обистът в съдебната власт Мартин Божанов-Нотариуса е провел два разговора по телефона малко преди да бъде гръмнат с един куршум в главата на 31 януари, научи „Телеграф“. Единият от разговорите е бил с обвиняем за отвличане и убийство, станало в началото на годината. Другият е с бивш магистрат.

РАЗКРИТИЯ: Нотариуса правел мръсен бизнес с Темида

Нотариуса е гръмнат между 19.20 и 19.40 часа, след като паркира спортното си BMW M5 в двора на затворения комплекс „Глория Палас“ в София.

Минало

Сигнал на 112 е подаден със закъснение от 50-55 минути, което допълнително е улеснило изпълнителя на мократа поръчка, за да успее да прикрие следите си и да се измъкне необезпокоявано. Обаждането на спешния номер е от съпругата на Божанов – Гергана. 33-годишната жена е обяснила при разпитите, че чак тогава е разбрала, че мъжът й е убит. Преди това той е казал, че отива на пазар. След като се забавил, погледнала през прозореца, видяла автомобила му паркиран, но Нотариуса го нямало. Това я усъмнило, тя излязла да види какво се случва и видяла съпруга си проснат мъртъв до колата.

Разследващите обаче ще продължат разпитите на Гергана, която също като покойния си съпруг има доста противоречиво минало. Освен звезда от риалити формата „Къртицата“ Гергана е и корица юнския брой на списание „Плейбой“ от 2014 г., научи „Телеграф“. Голата й фотосесия обаче е заличена от онлайн пространството, както и редица писания за нея, установи нашата проверка. Гергана работи в ГДБОП след нарочен външен конкурс, направен специално за нея през май 2021 г. Само три месеца по-късно тогавашният шеф на ГДБОП Калин Стоянов, който сега е вътрешен министър, е предложил да бъде уволнена. Божанова е обжалвала пред АССГ и през октомври 2021 г. е възстановена на работа, като решението е било потвърдено през 2022 г. и от Върховния административен съд. От МВР поясниха, че Божанова е започнала работа на 11 май 2022 г. като стажант, но в момента е в отпуск по майчинство.

САМО В "ТЕЛЕГРАФ"! Жената на убития Мартин Нотариуса лъсна гола! (СНИМКИ 18+)

Спорно

Макар че в сайта на частния затворен комплекс пише, че сигурността е на най-високо ниво - контрол на достъпа, 24/7 жива охрана и навсякъде са инсталирани видеокамери, това е спорно. Реакцията при покушението на Нотариуса е доста бавна, а камерите са заснели само смъртта му, но не и действията на физическия извършител. "Свидетелите, които са чули възпроизвеждане на изстрели, не са сигнализирали органите на МВР“, обясни още Николов. Макар за Нотариуса да има сигнали за над 300 измами с имотни сделки, той не притежава много имоти. Проверен е имот на името на жена му Гергана, който се намира на територията на Гърция, както и жилището им в София.