0

В ъв Виетнам се проведе един от най-зрелищните съдебни процеси, наподобяващ една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал.

67-годишна виетнамка, която е строителен предприемач, беше осъдена на смърт - плячкосвала от една от най-големите банки в страната в продължение на 11 години.

Това е рядка присъда - тя е една от малкото жени във Виетнам, осъдени на смърт за такова престъпление, предаде Би Би Си.

Решението е отражение на шеметния мащаб на измамата.

Труонг Май Лан беше осъдена за вземане на заеми от 44 милиарда долара от търговската банка на Сайгон. Присъдата изисква тя да върне 27 милиарда долара, сума, която според прокурорите може никога да не бъде възстановена. Някои смятат, че смъртното наказание е начинът съдът да опита да я насърчи да върне част от липсващите милиарди.

2700 души били призовани да дадат показания, а 10 държавни прокурори и около 200 адвокати са участвали.

Доказателствата се съхранявали в 104 кашона с общо тегло шест тона.

85 души са съдени заедно с Труонг Май Лан, която отхвърли обвиненията и ще обжалва.

Всички подсъдими бяха признати за виновни. Четирима получиха доживотен затвор. Останалите получиха от 20 до 3 години условно. Съпругът и племенницата на Труонг Май Лан получиха съответно 9 и 17 години затвор.

До 2011 г. Труонг Май Лан била известна бизнес фигура в град Хо Ши Мин и ѝ било позволено да уреди сливането на три по-малки банки с финансови затруднения в по-голяма - Saigon Commercial Bank.

Виетнамският закон забранява на всяко физическо лице да притежава повече от 5% от акциите на която и да е банка. Но прокурорите казаха, че чрез стотици фиктивни компании и хора, действащи като нейни пълномощници, Труонг Май Лан всъщност е притежавала повече от 90% от Saigon Commercial.

Те я обвиниха, че използва тази власт, за да назначи свои хора за мениджъри и след това да им нареди да одобрят стотици заеми за мрежата от фиктивни компании, които тя контролира.

Извадените суми са зашеметяващи. Нейните заеми съставляват 93% от всички кредити на банката.

Според прокурорите за период от три години от февруари 2019 г. тя е наредила на шофьора си да изтегли 108 трилиона виетнамски донга, повече от 4 милиарда долара в брой от банката и да ги съхранява в мазето си.

Толкова пари в брой, дори ако всички бяха в банкноти с най-голяма деноминация във Виетнам, биха тежали два тона.

Тя също е обвинена, че е подкупвала служители, за да гарантира, че заемите ѝ никога няма да бъдат проверявани. Бивш главен инспектор в централната банка получи доживотна присъда за получаване на подкуп от 5 милиона долара.