0

С ъпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков е бил атакуван от хакер в периода юни - юли, около месец преди да сдаде властта, научи „Телеграф“. Поръчката за хакерската атака дошла от бизнесмен, който се намира в далечен Дубай.

Пробивът е осъществен в периода, когато Петков беше министър-председател, разкриха наши източници.

Разбит

Разбит е негов акаунт в популярното приложение за социални контакти Telegram. Хакерът е следял кореспонденцията му в реално време. Източени са всички негови лични чатове и снимки, които са станали достояние на човека, дал поръчката. Голяма част от кореспонденцията е лична, дори от интимен характер. Установено е, че хакерът е източвал данни, включително е имал възможност да записва аудио и видео.

Следен

От прокуратурата потвърдиха пред „Телеграф“, че има такъв случай. В момента по него се води досъдебно производство, тъй като са намерени данни за извършено престъпление. Установен е и 31-годишен мъж от Благоевград, който е осъществил хакерската атака. По информация на „Телеграф“ той е с имена Любослав Механджийски. Бил е задържан, а след това освободен срещу подписка. Кой е поръчителят му пък лъснало, след като Механджийски бил проследен със Специални разузнавателни средства. Така се стигнало до човека в Дубай, с когото поддържал активно връзка, дни след като бил призован за разпит в прокуратурата.

Разследването е поверено на окръжния прокурор от Благоевград Георги Мадолев. Той обаче отказа повече подробности, позовавайки се на следствената тайна.