0

П оследните мигове на пътниците в авиолайнер, катастрофирал секунди след това, показва видео, заснето от една от жертвите.

Писъци и очевиден проблем в кабината се виждат от стрийма, направен от Сону Джайсвал.

На последните кадри се виждат щастливото му лице и пътниците на полет №69 на компаниятаYeti Airlines, обслужващ линията от Катманду до Покхара и прелитащ близо до планинската верига Анапурна.

Пътниците са били 72 на брой, сред които 53 непалци, 5 индийци, 4 руснаци, 2 корейци и по един от Австралия, Аржентина, Ирландия и Франция.

Сону Джайсвал, пътуващ с трима приятели, предава на живо последните моменти от полета. Видеото, потвърдено от братовчед на Джайсвал, първоначално показва, че няма признаци на бедствие сред пътниците, преди внезапно всичко да потъне в хаос и да се видят пламъци.

27-минутният полет приключва драматично в дефиле в Непал, докато се опитваше да кацне на новооткрито летище.

Асошиейтед прес съобщава, че най-малко 68 от 72-мата души на борда са загинали при катастрофата. Свидетели описват че самолетът се въртял силно във въздуха, преди да падне с носа напред в дефилето. Траекторията на двумоторния самолет ATR 72, експлоатиран от Yeti Airlines, бе анализирана, разкривайки, че носът на самолета е бил високо, преди лявото крило внезапно да падне, което води до пикиране.

Този инцидент отбеляза най-смъртоносната самолетна катастрофа в Непал от над 30 години, като жертвите се състоят от 37 мъже, 25 жени, три деца и три бебета.

Причината за катастрофата остава в процес на разследване и незабавно след нея е започната цялостна спасителна операция с участието на хеликоптери, наземни спасителни екипи и представители на местните власти.

Трагичните кадри излизат на бял свят няколко месеца след катастрофата от 15 януари 2023 година,  докато все още тече разследването по случая.