0

3 години и 4 месеца затвор отнесе 19- годишният Жечко Кюркчиев, който в края на миналия септември се вряза с джипа си със 103 км/ч в колата на студентката Светомира, убивайки я на място.

Решението е на Окръжен съд Шумен. Наказанието джигитът ще трябва да изтърпи при първоначален общ режим. Присъдата е намалена с 1/3, тъй като подсъдимият се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура.

Катастрофа

Катастрофата стана на 28 септември м.г. на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики" в Шумен. Според данните на прокуратурата 18-годишният тогава младеж е управлявал джипа със 103 км/ч. Колата, шофирана от Светомира, бе блъсната и преобърната от джипа. 22-годишната студентка издъхна от тежките си травми, а нейната спътничка бе настанена за лечение в местната болница.

По време на вчерашното заседание прокуратурата и частното обвинение поискаха 6-годишна ефективна присъда за Кюркчиев. В последната си дума пред магистратите подсъдимият каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си".

Права

Освен затвор магистратите лишиха Жечко и от право да управлява моторно превозно средство за 5 години и 4 месеца. Младежът трябва да заплати и над 18 000 лева адвокатски и съдебни разноски. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване или протест в 14-дневен срок пред Апелативен съд Варна. Разследването още от самото начало бе съпътствано от редица неясноти. Първоначално пробата за наркотици на младежа беше положителна, но после се оказа, че той нямал дрога в кръвта. Освен това катастрофиралият джип мистериозно изгоря на паркинг на МВР. Делото пък бе иззето от Шумен и се разследваше от Националната следствена служба.