0

Т рафиканти наемат шофьори за бежанци с обява в приложението Телеграм, видя „Телеграф“. Те се пускат от полски мобилни телефони, показа проверката ни.  Щом човек кликне върху обявата, го препращат към приложение за комуникация – Телеграм, Уотс ъп или Вайбър. 

Снимката 

Мъж на име Владислав започва да води кореспонденция. Разговорът може да се провежда на руски или на английски. Щом човекът попита какъв товар ще вози, директно му се изпраща снимка на група бежанци. Не е ясно дали е истинска, не се посочва и бройката на хората. Трафикантите не се интересуват дали мигрантите ще бъдат превозени с рейс, ТИР или кола, но обясняват, че е за предпочитане лек автомобил. Причината е, че те били по-незабележими. 

Пари

Втория въпрос, който трафикантите обсъждат, е финансовият. На въпрос колко се предлага за курс, отговарят, че е между 500 и 1500 евро в зависимост от маршрута и броя на превозваните бежанци. Най-любопитният момент е, че има лице за връзка в България, ако нещо по трасето се обърка. Дава се и български номер, но едва след като човекът е приел да стане шофьор на нелегални мигранти. 

Както „Телеграф“ писа, все повече чужденци се наемат да стават мулета за транспортиране на чужди граждани от Ирак, Афганистан, Сирия, Мароко. В момента най-много са румънските джебчии, които след като направят по няколко набега, товарят бежанци и опитват да ги закарат до българо-сръбската граница.