0

Р азследващите проверяват и дали някой не е бутнал Светлин Димитров-Хлебарката в „Невестина пропаст“ във врачанския Балкан. Това става ясно от официалното съобщение на МВР за трагичния случай от вторник следобед, когато 38-годишният врачанин падна в дупка, която се намира недалеч от почивната станция на АЕЦ “Козлодуй“, съобщи BulNews.

Facebook

В сряда от полицията съобщиха, че е образувано досъдебно производство по чл. 115 от Наказателния кодекс. Това означава, че наблюдаващият прокурор има възможност да нареди на дознателя да събира доказателства по всички версии, включително и за убийство. Държавното обвинение не изключва вероятността Светлин Хлебарката нарочно да е бутнат в пропастта и затова е възможно през следващите дни шефът на охранителната фирма „Елит тийм секюрити“ Тихомир Иванов да бъде качен на детектора на лъжата. Само така може да бъде изчистена теорията за евентуално негово участие при падането на неговия приятел. Охранителният бос е единственият присъстващ на инцидента и на този етап неговият статут в досъдебното производство е на свидетел, но това бързо може да бъде променено.

В същото време часове след трагедията Тихомир Иванов публикува загадъчен пост в своя профил във фейсбук:

Защо не ти казах не, защо не те спрях?! Тази твоя прищявка! Защо ,защо не успях да ти помогна? Все още си пред очите ми! Поклон приятелю,този път не успях да те предпазя! Днес загубихме един истински верен приятел,колега и баща.
Поклон пред паметта ти, Светли! Завинаги ще си в нашите сърца!

Любопитство предизвикват думите „този път не успях да те предпазя“, пише BulNews. Не става ясно дали и друг път охранителният бос е спасявал живота на своя служител или за нещо друго.

Към необичайната смърт на Светлин Хлебарката има голям обществен интерес и би било добре разследващите органи бързо да изчистят всички версии, за да се спре разпространението на различни конспиративни теории.

Погребението на 38-годишния врачанин трябваше да се състои в четвъртък в Стария гробищен парк във Враца.

За 85-метровата яма, в която е загинал Светлин се говори, че е гробище на избити мутри във Врачанско. Дупката носи името „Невестина пропаст“ заради легендите, които я свързват с турското робство. Тя не е единствената в планината. Врачанският Балкан е осеян с множество понори, за които се говори, че са погълнали доста хора през годините на Прехода.

Спроед тиражираната в медиите първоначална версия, преди няколко дни Светлин Хлебарката намерил на това място в планината два златни пръстена. Мъжът, който работил като охранител в местната фирма „Елит тийм секюрити“, разказал за находката на един от шефовете си - Тихомир Иванов, и решили заедно да се върнат на същото място и да ровят за скрито съкровище.

Двамата с брат си Лъчезар ръководят охранителната фирма, която е регистрирана на името на майка им. В града са известни като Мозъците.

Така в следобедните часове във вторник двамата се качили в Балкана и отишли там, където били извадени двата пръстена. След като стигнали, Хлебарката поискал да покаже на шефа си колко дълбока дупка има наблизо и като доказателство решил да хвърли камък в нея. Приближил се до ръба, но в момента, в който замахнал, се подхлъзнал и тръгнал да пада. С последни сили се опитал да се задържи, но не успял и полетял в пропастта.

Тихомир Иванов веднага подал сигнал на тел. 112 и изчакал на място пристигането на полицията и планинските спасители. Малко по-късно при него пристигнали брат му Лъчезар и няколко фирмени охранители.

Вечерта спасителният екип от София се спуснал в дупката във Врачанския Балкан, която е с диаметър около 3 м и извадил тялото на Хлебарката. За съжаление той загинал на място заради получените травми, несъвместими с живота.