0

О сем трупа, предадени на гробаря Георги Енев, все още не са установени от органите на реда, съобщи на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Остава мистерия и какво се е съдържало в урните, предадени на опечалените роднини, тъй като те не са били изследвани.

Енев е обвинен за 20 случая, при които заблудил 19 души, че ще извърши кремация на техни близки, но реално ги пограбал в нерегламентирано гробище в село Клисура. Благодарение на измамата гробарят се облагодетелствал с 28 230 лева, като най-малката сума, която взел е на стойност 780 лева, а най-голямата 3 500 лева.

Към момента са открити телата на 12 починали, но 8 трупа още не са намерени. Енев предавал урните на близките, като обяснявал, че вътре се намира праха на починалите и те не бива да се отварят. Голяма част от урните са урноположени и тяхното съдържание не е изследвано, уточниха от държавното обвинение. Направено е запитване до всичките три крематориума в страната, като в техните регистри не е установена кремация на тези осем трупа.

По данни на разследването погребалната агенция е основана майката на Георги Енев в град Банкя. През 2021 г. агенцията е прехвърлена на жена, която помагала на гробаря Енев за осъществяването на различни църковни ритуали, но формално се ръководела от самия него. Жената, чието име не бе оповестено от прокурорите, не била наясно с неговата дейност.

Схемата на Енев е разкрита, след като случайни посетители на гробищния парк се натъкнали на полузаровени трупове.