1

К ой е Песъка – легендарният герой, с който вече е оцапана цяла София? „Телеграф“ разкри мистерията около него.

Медията ни реши да провери от какво са вдъхновени хилядите надписи, тръгнали от столичния булевард „Мадрид“ преди няколко години и превърнали се в „стрийт мода“. Въпросният мъж се казва Димитър Станков и въпреки първоначалното твърдение в надписите, че „пее в Пето РПУ“, той всъщност живее в района на Първо РПУ, научи „Телеграф“ от източници в МВР. Преди време, заради драсканиците по стените, които внушават, че е наркодилър и бандит, който пее на полицията, е бил извикан в районното. След кратка беседа, Песъка е бил пуснат. Той е на 32 години и е най-обикновен човек. 

.

 .
Telegraph.bg/Facebook

Скандал 

„Митко Песъка е познат в квартала си. Взима наркотици. Нито продава, нито го интересува нещо. Просто се друса, това е негов личен избор, както при алкохолиците. На никого нищо не е сторил, не краде, не убива, не граби“, разказаха униформени. Те описаха и външния вид на 32-годишния мъж – нисък, изключително слаб, с изпито лице. Въпреки че според други източници от квартала той е висок и около 50-те, заради което има и версия, че го бъркат с друг човек.

.

 .
Telegraph.bg/Facebook

Основната версия за старта на истерията с уличните надписи, според униформени служител е, че Песъка се е скарал с негов приятел преди няколко години. За да му отмъсти, другият човек написал на на няколко сгради „Песъка е ухо“ и така отприщил уличната мода. 

„Виждали сме поне 20 души, които драскат по стени в София и Варна „Песъка е ухо“, но те нямат ни най-малка идея кой е човека зад прякора. Правят го като някакъв вид техен протест. Но става въпрос за хулигански подбуди“, твърдят източници от вътрешното ведомство, които сравниха драсканиците с тези за ФК „Левски“ и ЦСКА. 

.

 .
Telegraph.bg/Facebook

Мания 

След десетките надписи, че „Песъка е ухо“ тръгнаха вариации - „Песъка без ухо“, „Песъка духа на Ушев“, „1000 лв. за главата на Песъка“, „Песъка на вена“, „Амфетите на Песъка са боклук“, „Песъка гримира майка си“, „Песъка БЕЗ ухо“, „Пеещи песъци“ и др. От надписите по фасадите се разбира, че Песъка е този, който пречи на влизането на страната ни в Шенген, а от няколко седмици тръгна и версия, че Песъка е уволнил главния прокурор Иван Гешев. 

.

 .
Telegraph.bg/Facebook

Ковид ограниченията вкараха нов нюанс в надписите за Песъка, който от наркодилър, се превърна първо в лекар в Ухан, после в шивач на маски, а накрая излезе под карантина. Сега, когато ковидът вече не е толкова актуален, тръгна нова мода – търсачи на силни усещания дращят надписите на труднодостъпни места, катерят се по козирки на сгради и се правят на алпинисти. Въпрос на време е да се стигне и до инциденти, коментират минувачи. Те дават за пример старата фабрика на “Зрънчо Слънчо” на ул. “Черковна” в столицата, която е нашарена екстремно. Надписите там са в съседство с билборд на крематориум за домашни любимци. На ръба на лудостта е и надпис за Песъка върху многоетажна жилищна кооперация до 31 СУЧЕМ с прякор “Бастилията”, където ентусиастът да се отчете с надпис е трябвало да стъпи върху тънка козирка.

.

 .
Telegraph.bg/Facebook

Модата плъзна в страната

Стрийт модата с Песъка вече излезе от София и плъзна към Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. В тенденция се превръща и изписването на „Песъка е ухо“ върху пясъка на плажа. 

„Телеграф“ реши да разпита софиянци какво знаят за Песъка. „От сигурен източник знам, че е чичак. Пеел навремето на ченгетата, но му отрязали ушите, за да му е за урок“, „Песъка е кучето на съседа, има големи клепнали уши“, коментират ученици в столично училище в района, нашарен с най-много надписи. Учители в същото училище твърдят, че драсканиците са ученическа мода. Сравнявали са почерка и са установили, че драскачите се упражняват специално, за да докарат оригиналния надпис.

.

 .
Telegraph.bg/Facebook

Други обаче са убедени, че Песъка е точно този, за който го мислят и продължава да докладва на ченгетата „кой ръси на шано“. Според тези източници МВР прикрива доносника. Въпреки че столичните общинари завишиха драстично глобите за драсканици по сгради и подлези, до момента не е известно да има заловен и глобен фен на Песъка.

.

 .
Telegraph.bg/Facebook