0

И здирваният с червена бюлетина от Интерпол Ангел Христов - Геле, популярен като единия от Братя Галеви, не само е издъхнал в имението си в село Ресилово, но е имал и напълно валидна лична карта, научи „Телеграф“. С този документ, придружен от смъртен акт, е било допуснато погребението на Геле в Дупница.

Не е ясно как Геле е имал лична карта, тъй като той е в неизвестност от 2012 година и дори документът му да е бил подновен същата година, то през 2023 години вече би следвало да е с изтекъл срок.

Мястото му за вечен покой е отредено досам стените на църквата „Свети Никола“ в Дупница, тъй като издирваният бизнесмен приживе е бил един от големите дарители на храма. По информация на „Телеграф“ Геле е издъхнал в малките часове на 3 юни - Черешова задушница. Последните му минути са били заедно с жена му Радмила. Буквално е издъхнал в ръцете й. По неофициална информация 54-годишният Христов е страдал от белодробна емболия и е починал от инфаркт.

Планирано

Наши източници разкриха още, че Радмила се е обадила на близък на семейството, който работи в полицията в Дупница. След това от полицията са извикали трупна линейка от ЦСМП-Кюстендил. „При нас нямаме записана линейка вечерта, никой не ни е известявал“, обясниха за „Телеграф“ от ФСМП-Сапарева баня, в чийто район попада село Ресилово. Мистерията се заплита още повече, тъй като се оказа, че служител на община Дупница е издал смъртен акт в 8 часа сутринта на 4 юни. На базата на този смъртен акт, придружен с лична карта на Ангел Христов, тялото му е било взето от местна погребална агенция. Погребението е планирано да бъде тайно. Предвидено е опело от 13.30 часа в църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в центъра на Дупница, което е трябвало да бъде отслужено лично от наместника на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски. Той се слави като голям приятел на Братя Галеви, а самите те от години е известно, че са най-големите дарители на тази църква. Причината да се чака до 13.30 часа за опелото беше, че в неделя църквата отбелязваше Петдесетница и отецът бе зает със служба до 12 часа. Той обясни, че е разбрал за смъртта на Христов от семейството му малко след 22:00 часа в събота, когато те са му се обадили, за да организират погребението. Определи покойника като „добър човек“ и отбеляза, че не знае къде е бил, но винаги му изпращал поздрави.

Прясно изкопаният гроб на Ангел Христов

 Прясно изкопаният гроб на Ангел Христов

Конфискация

След като изненадващо се разбра, че Геле си е в България и е починал, обаче от местната полиция и прокуратура се активизираха. Малко след 8 часа полиция е нахлула на гробищата в Дупница и буквално са конфискували тялото на Ангел Христов заедно с документите за погребението му. Екип на „Телеграф“ видя, че е имало подготвен некролог, както и дървен кръст с имената на починалия. Тялото е откарано в Съдебна медицина в София, където ДНК експертиза потвърди, че починалият действително е издирваният от Интерпол Христов.

Стопил се

„Не можах да го позная. Едър мъж е, затова и копахме голям и дълбок гроб. Като го видях, нямаше и помен от това. Отслабнал, блед, не приличаше на себе си. Даже се усъмних, че това е той, но няма кой друг да е. Лицето си беше неговото“, разказа пред „Телеграф“ единият от гробарите, които въпреки отложеното погребение продължиха да оформят гроба. Според него часът е сменен за 13 часа в понеделник и затова бързат да завършат изкопа. „Извикаха ме, след полунощ беше, някъде към 1.30 часа и дойдохме да копаем. Казаха ни да не казваме кой е, но то вече го пише в интернет“, допълни още гробарят.

Имението на Геле

 Имението на Геле

Търсене

„Нищо не сме чули в селото. Никой лично мен не ме е уведомил, за да издам смъртен акт, каквато е процедурата. Не съм виждала някакво движение на хора в имота, но всичките се водят на адрес тук", каза за „Телеграф“ кметът на Ресилово Мариана Доцина. Местните хора допускат, че нито Ангел Христов, нито ортакът му Пламен Галев някога изобщо са напускали страната. „Няма какво да търсят как е влязъл и кога в България, защото той не е излизал. Тука си е бил и той, и другият. Има хора, които са го виждали, но всички се страхуват. В полицията си имат хора, прокурори са им приятели. Не Интерпол, Господ не можеше да го открие. А и най-добре се крие човек под носа на този, който го търси“, обясни жител на селото пожелал анонимност заради сигурността си.

Присъда

Братя Галеви бяха осъдени за рекет над Пламен Миланов от Дупница, който бе изнуден да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма "Сити транс" ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. Галеви избягаха от страната през 2012 г., малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. В края на 2015 г. душманинът им Миланов и млада жена бяха открити мъртви в помещение в Дупница без видими следи от насилие.

Демерджиев: Работи се по версията Христов да е вкаран мъртъв у нас

Ангел Христов не е влязъл в страната със свой документ за самоличност. Работи се и по версията да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България. Това коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев от курорта Албена. Той съобщи, че ДНК тест е потвърдил самоличността му. Предстои днес да бъде извършена аутопсия, която да установи причината за смъртта. Засега няма данни за насилствена смърт. Как и кога е влязъл в България, не е ясно, а близките му дават противоречиви показания, изтъкна Демерджиев.

Отец Паликарски

 Отец Паликарски

Снимки: Крум Стоев, Захари Белчев