0

З а броени дни Агенция "Митници" задържа на границата ни при Видин недекларирани суми на стойност стотици хиляди левове. Пачките са открити в камионите на турски шофьори.

За конфискувани  67 000 евро, 47 505 британски лири и 13 710 шотландски лири при три проверки на в района граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщават от Агенция „Митници“.

На 12 ноември вечерта митническите служители извършват  проверка на камион, пътуващ от Нидерландия за Турция. Водачът, който е турски гражданин, заявил, че няма нищо за деклариране, При физическата проверка на кабината на товарния автомобил обаче, инспекторите намират три прозрачни плика, съдържащи общо 25 000 евро.

Шофьорът е санкциониран с акт, съгласно разпоредбите на Валутния закон.

Ден по-късно – на 13 ноември, митничари са проверили влизащ в страната товарен автомобил. Шофьорът, отново турски гражданин, е отрекъл да пренася стоки за деклариране. Митническите инспектори обаче откриват скрити зад гредата на бронята на влекача два пакета, обвити с фолио, съдържащи общо 42 000 евро

Водачът е привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление по чл. 251, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК), като му е взета и мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, съобщиха от Районна прокуратура (РП) - Видин.

Аналогичен е и третият случай от 14 ноември, когато митническа мобилна група е селектирала за проверка влизащ в страната товарен автомобил.

Водачът също не е представил нищо за деклариране. В кабината обаче са открити пакети с валута  в различни купюри. Общата стойност е 47 505 британски лири и 13 710 шотландски лири, уточняват от Агенцията.

С прокурорско постановление шофьорът е задържан за срок до 72 часа

Предстои съдът да разгледа внесеното искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“,.

От Агенция „Митници“ напомнят, че са влезли в сила промени във Валутния закон и Наказателния кодекс. При административно нарушение - пренос на недекларирана валута през вътрешна за Европейския съюз граница, вече се санкционира с глоба – до 25 % от недекларираната сума.

Наред с това митническите органи могат да задържат временно паричните средства, когато задължението за деклариране не е изпълнено или са налице основателни съмнения, че паричните средства, независимо от тяхната стойност, са свързани с престъпна дейност, припомнят от митническата администрация.