0

19-годишен сирийски гражданин е осъден на 28 месеца затвор при първоначален строг режим. Той ще трябва да заплати и 5 000 лева глоба.

Младежът е обвиняем за каналджийство, предизвикване на катастрофа с един загинал и три ранени мигранти. След инцидента той е напуснал местопрестъплението.

Първоначалната присъда е намалена с 1/3-а след като Канал Танал призна изцяло вината си и поиска делото да бъде гледано по съкратената процедура. Трагичният инцидент, по който пред Темида в Града на стоте войводи застана пребиваващият у нас със статут на кандидат-бежанец сириец е станал на 1 май м.г. в земището то на новозагорското село Омарчево.

Танал, който без да има свидетелство за правоуправление се сдобил с лек автомобил „Опел Астра“, в който натоварил от район край Елхово 10 мигранти от Сирия, Пакистан и Афганистан. Крайната цел на маршрута е била София.

При катастрофата загива един от пътниците , а други трима са ранени. Водачът успява да избяга, изоставяйки леката кола, поради което се е наложило да обявен за общодържавно издирване.

Задържан е няколко дни по-късно без да с се върне обратно в бежанския център, където е бил настанен докато изчаква получаване на статут. За първото престъпление в закона е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 лв. до 20000 лв., а за катастрофата, завършила със смъртен случай законът предвижда затвор от 3 до 15 години.

Първоначално Танал е отрекъл да е управлявал автомобила, но са били събрани неопровержими доказателство, но в съседна зала промени на 180 градуса показанията си. Ниската присъда за пореден път показва, че законодателят трябва да се намеси при този вид престъпни деяния, категорични са юристите.