0

П олицията арестува 16-годишен младеж, протестиращ срещу военната агресия на Израел. Момчето оскверни паметник от Първата световна война в емблематичния Сентръл парк, намиращ се в Манхатън, Ню Йорк.

Бащата на тийнейджъра издава сина си на полицията и той е арестуван. Обвинен е в престъпление за опорочаване на войнишкия мемориал по време на протестна анти-израелска демонстрация в четвъртък, съобщава The ​​Post.

„Отвратителният вандализъм, който видяхме тази седмица върху Мемориала на Първата световна война, няма да бъде пренебрегнат и няма да остане ненаказан“, написа заместник-комисарят на полицията в Ню Йорк Каз Дотри, качвайки снимка в X с арестувания младеж.

„Това не са просто младежки зулуми – това е акт на оскверняване, подкопаващ свободите, за които нашите герои са се борили и загинали“, добави той.

IStock

Военният мемориал бе надраскан с надписи „Газа“ и „Свободна Палестина“, а протестиращи залепиха статуята с анти-израелски лепенки.

Друг протестиращ подпали американско знаме пред бронзовия мемориал, изобразяващ седем войници от Първата световна война в битка.

Няколко други се покатериха върху пехотинците и развяха палестински знамена.

Оскверняването на мемориала възмути нюйоркчани, които посетиха мястотo, за да видят сами щетите.

„Тези хора са просто луди и агресивни“, каза Майкъл Скол, живеещ от 25 години в оживения квартал Манхатън.

„Изгарянето на знамето е анти-американско. Това е глупаво“, добави той. „Това определено не помага на палестинците или на мирния процес. Това са хора, които не вярват, че Америка е добро място. Отвратително е.“