0

Б ританската неправителствена организация Earthsight обвини модните марки H&M и Zara в незаконно обезлесяване на Бразилия. Според нейн доклад двете компании са свързани с мащабни дейности по изсичане на дивите гори в най-голямата страна в Южна Америка.

Освен незаконната сеч двата европейски модни бранда са обвинени в заграбване на земя, корупция и насилие в памуковите плантации, които притежават в Бразилия.

Разследването на Earthsight включва сателитни снимки, съдебни решения и доклади за експорт, част от които са събрани с хора под прикритие.

Докладът на британците е публикуван днес с името „Модни престъпления: Европейски модни гиганти, свързани с мръсен памук от Бразилия“.

Организацията твърди, че е проследила износа на 816 000 тона памук от две от най-големите агропромишлени компании в Бразилия. Огромното количество е транспортирано до текстилни фабрики в Азия, където се шият дрехите за испанската Zara и шведската H&M.

Британското НПО обвинява, че двете марки имат сертификати за „устойчив памук“, с което си измиват ръцете. Те са издадени от Better Cotton, които следят именно да не се обезлесяват горските масиви.

Пред агенция Франс Прес от H&M коментираха, че са много разтревожени и приемат доклада сериозно. Марката подчерта, че е „била една от първите, преминала към 100% органичен, рециклиран и устойчив памук“.

Миналия месец в Европейския съюз бе утвърдено законодателство, което задължава за бдителност компаниите от ЕС да защитават околната среда и правата на човека в техните глобални вериги на производство.