0

М ВР издирва още 5 убийци като Илиян Тодоров от „Соло“. Освен че се търсят в България, за осъдените са издадени европейски заповеди за арест и червени бюлетини на Интерпол. В списъка са убийците на студента Стоян Балтов, ликвидиран пред дискотека „Амнезия“, както и терористите от атентата в Сарафово Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах.

Това заяви пред „Телеграф“ шефът на сектор „Издирване“ в Главна дирекция „Национална полиция“ главен инспектор Стефан Джолев. Търсенето на Илиян Тодоров продължи цели 12 години, преди той да бъде екстрадиран у нас от Ташкент. В момента в полезрението на сектора е и случаят с изчезналата 17-годишна Ивана, което провокира „Телеграф“ да провери и колко деца се издирват в момента.

Промяна

Един от големите проблеми при издирването на убийци е, когато те изчезнат зад граница и започнат да променят външния си вид, както правеше Илиян от „Соло“. Предполага се, че по същия начин действат и Вили Георгиев, и Светлозар Стоилов, осъдени на по 18 г. затвор за убийството на студента Стоян Балтов. Кървавата разправа се разигра на 5 декември 2008 г. пред бившата дискотека „Амнезия“. Двамата издирвани и третият им съучастник - Александър Георгиев, нападнали момчето и започнали да му нанасят жестоки удари в главата и тялото. Жестокостта била толкова голяма, че Стоян издъхнал от тежките контузии. Преди години Вили беше за кратко задържан в ЮАР, но след това освободен въпреки червената бюлетина. Южноафриканската република е една от тези, които нямат споразумение за съдействие с Интерпол. 16 г. след злокобното убийство нито една държава не е засякла Светлозар, макар и с променена външност. Всяка година Александър подава молба за предсрочно условно освобождаване от затвора, но магистратите му отказват.

Пари

“Такива случаи са предизвикателство, особено тези, при които осъдените се укриват успешно в чужбина. Тогава ползваме контакти с партньорите. Всеки случай е сам за себе си, но дори да изглежда безнадежден, може да излезе следа и да започне да се разплита кълбото. Най-трудно се откриват хората, които имат големи финансови възможности”, категоричен е шефът на сектор „Издирване“. Пример в тази посока е кокаиновият крал Евелин Банев - Брендо (виж карето).

Заплетено

Трудно и сложно се издирват и деца. Последният случай, който разтърси цяла България, е със 17-годишната Ивана от Дупница, която мистериозно изчезна на 22 февруари след подозрения за тормоз в училище. До момента от нея няма и следа. Кметът на града Първан Дангов сподели вчера, цитиран от бТВ, че тя най-вероятно е зад граница и по тази версия се работело от самото начало.

„По случая с Ивана бяха получени множество сигнали, но нито един не се оказа от естество, което да ни доведе до успешен край. Имаше и такива, които звучаха очевидно неверни, като този, че е намерен телефонът й, а той в същото време беше вече в полицията“, обясни шефът на сектор „Издирване“. По думите му някои места били проверявани дори по 3-4 пъти, но не били открити следи от детето.

„Този случай е взет много присърце от нас. Всеки ден командироваме служители от ГДНП в Дупница. Непрекъснато обсъждаме с колегите нови действия, които да разширят възможността да доловим следи“, допълни Джолев. Той апелира чрез „Телеграф“ всички хора от града и околностите на Дупница да прегледат записите от камерите си от фаталния 22 февруари следобед, дори да им се струва, че няма да открият нищо на тях. „Полицията няма капацитет да свали и да изгледа камерите от всички градове в България. Имаме нужда от подкрепа и помощ от обществеността, Затова апелирам и чрез вас“, заяви шефът на сектор „Издирване“. За да се запознае с хода на издирването, в ОДМВР-Кюстендил вчера отиде и вътрешният министър Калин Стоянов, където директорът на дирекцията Светослав Григоров му докладва за ситуацията.

Всеки ден в МВР се подават сигнали за изчезнали деца. Някои са избягали от дома си, други от социални институции. От силовото ведомство обаче са категорични, че в 99% от случаите хлапетата биват издирени почти веднага. Единици били тези като Ивана, които толкова дълго да бъдат в неизвестност.

Изведени от родител: Интерпол търси 7 БГ хлапета

Интерпол издирва 7 български деца с жълта бюлетина. Това означава, че са обявени за безследно изчезнали. Според издирващи обаче при тези случаи се касае за т.нар. „родителско отвличане“. При тях най-често майката или бащата са чужденци и са извели детето си нелегално от България без разрешението на другия родител. Сред обявените от Интерпол малчугани повечето са със снимки от 5-6-годишни, а в момента реалната им възраст е 15-16 г.

3 държави искат Брендо, от него няма и следа, нито един сигнал за брат Галев

Нито един сигнал къде се намира Пламен Галев не е постъпил в МВР след смъртта на Ангел Христов. Това потвърди пред „Телеграф“ шефът на сектор „Издирване“ в ГДНП Стефан Джолев. По думите му през годините са постъпвали оперативни сигнали, но от миналата година, когато Геле почина на територията на България, не е имало. „Няма сигнал, който да не е проверен в детайли. Не пренебрегваме нищо”, допълни Джолев. На въпрос за изчезналия кокаинов крал Евелин Банев-Брендо той също потвърди, че към момента няма данни къде се укрива. „Три държави - България, Румъния и Италия, полагат усилия в издирването му. У нас присъдата му бе най-ниска. Към момента обаче няма резултат, което означава, че той се укрива успешно, и то не само от правосъдието на страната ни”, категоричен беше Джолев.